Södertörns tingsrätt i Flemingsberg, Huddinge
Södertörns tingsrätt i Flemingsberg, Huddinge Foto: Raphael Saulus/CC BY

Män döms för människosmuggling

Smugglades med husbilar och minibussar
1:33 min

Två personer från Stockholmsområdet döms till fängelse i två år respektive ett år och sex månader för att ha organiserat flyktingresor.

I dag kom domen från Södertörns tingsrätt i Huddinge i målet om människosmuggling.

Två personer döms till fängelse för att ha smugglat människor, i huvudsak från Syrien, men körts från Italien till Sverige. En tredje döms för medhjälp till detta brott till villkorlig dom med samhällstjänst. 

De tre männen – som alla bor i de södra delarna av Stockholms län – nekar till brott.

Maxstraffet för grovt organiserande av människosmuggling är sex års fängelse.

– Av de 15 flyktingresor som målet i huvudsak gäller anser tingsrätten att det endast är bevisat att sju resor hade Sverige som slutdestination. För de övriga resorna är det inte uteslutet att flyktingarna skulle till Danmark, säger rådmannen Niklas Schüllerqvist, som var ordförande vid förhandlingen, i ett pressmeddelande.

Enligt åklagare Isabelle Bjursten handlar brottsligheten det sammanlagt om omkring 170 personer som transporterats med husbilar och minibussar från norra Italien till Skandinavien, mellan augusti och november 2014.

Den tilltalade som döms till två års fängelse anses av tingsrätten ha organiserat sju flyktingresor för sammanlagt drygt 80 personer.

Enligt domen har han "helt uppenbart haft ett vinstsyfte" i smugglingen, men han har också delvis drivits av humanitära motiv.  Han är själv syrisk medborgare, och har således smugglat landsmän.

Den person som enligt åklagaren ska ha varit en slags chef för verksamheten döms för endast fem resor och bedöms inte av tingsrätten ha haft en ledande ställning i verksamheten.

Den tredje tilltalade döms för medhjälp avseende tre flyktingresor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".