SAS vd Rickard Gustafson. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.
SAS vd Rickard Gustafson. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.

SAS behöver spara ännu mer

"Vi behöver bli effektivare"
1:42 min

Flygbolaget SAS tvingas att spara ännu mer, 700 miljoner kronor på tre år och det kommer att innebära personalminskningar.

Det säger SAS vd Rickard Gustafsson idag i samband med att bolaget kom med sin kvartalsrapport.

– I ett längre perspektiv kommer SAS att behöva effektivisera verksamheten ytterligare och då kommer vi att bli färre. Vi behöver bli färre och förenkla i administrationen. Vi behöver bli effektivare i vår tekniskt underhåll. Även där kommer vi att bli färre. Och så kommer vi att fortsätta automatisera tjänsterna på marken.

Hur många kommer det att beröras?

– Det vet jag inte ännu. Det måste vi gå igenom. Men vi har ett teknologiskifte som gör att vi bli färre.

Enligt SAS-chefen så är det en allt hårdare konkurrens som gör att bolaget tvingas fortsätta att effektivisera. Bland annat så planerar SAS att flytta ut personal till baser utanför Norden, i länder med lägre löner. Och det gör man för att andra flygbolag gör så och att SAS tvingas följa efter.

Vinsten för det senaste kvartalet som redovisades idag blev knappt 600 miljoner kronor, 300 miljoner längre än motsvarande kvartal ifjol.

Men trots allt så ser vd Rickard Gustafsson ganska ljust på läget för bolaget. 

– Vi levererar enligt vår prognos. Vi når ett positivt resultat både för kvartalet och helåret. Vi har framförr allt också en bra respons från resenärerna. Vi har 300.000 fler passagerare det här kvartalet och nästan en miljon på helåret.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".