Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Liberalerna: Låt staden betala fler poliser

Publicerat tisdag 13 december 2016 kl 14.53
Lotta Edholm (L): För få poliser i en del förorter
(3:15 min)
Polis i förort
1 av 2
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Lotta Edholm
2 av 2
Lotta Edholm (L) säger att det handlar om en kortare period. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Liberalerna i Stockholm vill att staden ska finansiera 500 poliser som ska arbeta i brottsutsatta områden.

– Situationen i Stockholm börjar ju allt mer likna Göteborg med fler och fler skjutningar och det är väl alldeles uppenbart att staten och polisen inte, ja det är inte tillräckligt många poliser helt enkelt i en del av våra förortsområden, säger oppositionsrådet Lotta Edholm (L).

– Då menar vi att Stockholms stad, som är en ganska rik kommun, skulle kunna hjälpa till under en övergångsperiod och finansiera fler poliser.

Hur mycket pengar tycker du att staden ska satsa på fler poliser?

– Ja, vi har räknat på att om vi skulle finansiera 500 poliser till så skulle det kosta ungefär 400 miljoner.

Ni skriver "tillfällig medfinansiering". Vad innebär det?

Staten måste ju se till att det blir fler poliser.

– Det innebär ju att staten måste ta det huvudsakliga ansvaret, det här kan inte vara någonting som lämpas över på kommunerna mer än väldigt kortsiktigt. Staten måste ju se till att det blir fler poliser både i Stockholm och i andra områden i Sverige.

Var ska de här poliserna arbeta?

– Ja, framför allt där brottsligheten är hög, vi har ju sett fler och fler skjutningar till exempel i flera av våra mer utsatta förorter och jag menar ju att människor som bor i förortsområdena har precis samma rättighet att känna trygghet och frihet från rädsla som alla andra invånare i Stockholms stad, säger Lotta Edholm.

– Så de här poliserna måste ju riktas till de områden där det behövs som allra mest.

I Stockholm är antalet anmälda brott lika högt i delar av innerstaden. Behövs det kommunfinansierade poliser där också?

Vi ser att antalet skjutningar ökar.

– Nej, jag skulle säga att det framför allt behövs i de områden som nu upplevt mer våld än tidigare. Vi ser att antalet skjutningar ökar och det måste vi ta på stort allvar, och dessutom så tycker jag att det är rimligt att de områden där människor känner mycket större otrygghet också får fler poliser.

Om vi tänker oss att det blir fler poliser på Järvafältet till exempel där det har varit en del skjutningar nu. Hur ska de jobba för att minska brottsligheten?

– Det viktigaste är ju att man har många poliser stationärt, som faktiskt jobbar i området och som känner området. Nu kommer vi ju att få inom ett par år en polisstation i Rinkeby och det tror jag kommer att vara väldigt väldigt viktigt för att öka tryggheten. Så att man inte får det som har varit de senaste åren, att polisen har gjort insatser i de här områdena men sedan inte har funnits där kontinuerligt. Jag tror att det är viktigt med kontinuerlig polisnärvaro i en del av våra områden.

Är det verkligen polisbrist som är orsak till den här brottsligheten som du pratar om?

– Nej, det är inte orsaken, naturligtvis, utan polisen ska ju finnas där för att lösa brott och också förhindra brottslig verksamhet. Brottslig verksamhet beror på brottslingarna, ingenting annat, säger Lotta Edholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".