Landstinget
1 av 3
Landstingshuset. Foto: Mårten Eidevall/Sveriges Radio
Landstingsfullmäktige
2 av 3
P4 Stockholm granskning debatterades i dag. Foto: Ulf Bungerfeldt/Sveriges Radio
Torbjörn Rosdahl (M)
3 av 3
Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl vid dagens debatt. Foto: Ulf Bungerfeldt/Sveriges Radio
KONSULTERNA

Inga omedelbara åtgärder efter konsultgranskningen

(V): Konsultpengarna kunde ha använts på bättre sätt
1:37 min

Inga omedelbara åtgärder men en ordentlig uppföljning av hur konsulter används. Det var beskedet på tisdagen från finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) – något som mötte skarp kritik.

P4 Stockholms uppmärksammade granskning av landstingets konsultupphandlingar – över en miljard kronor på fem år – blev på tisdagen ett ämne som debatterades vid landstingsfullmäktiges möte.

Vid den allmänna frågestunden fick finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) svara på om han själv tänker göra något särskilt för att minska kostnaderna.

Det finns ingen anledning, svarade han.

– Då landstingets budget var uppe till debatt här i fullmäktige, beslutade alliansen om ett uppdrag att minska konsultkostnaderna. Därför kommer jag att säkerställa en ordentlig uppföljning av hur konsulter används, sade Torbjörn Rosdahl vid dagens debatt.

Västerpartiets Håkan Jörnehed (V) replikerade snabbt, att i stället för att lägga pengarna på dyra externa konsulter borde de satsas på de anställdas löner, arbetsmiljö och för att öppna landstingets just nu drygt 600 stängda vårdplatser.

– Finanslandstingsrådet säger att alliansen gett ett uppdrag i budget. Ärligt talat, tycker du det har lyckats så bra, frågade Håkan Jörnehed.

– Påsen med skattepengar borde kanske användas annorlunda. Varför inte förbättra landstingets egen kompetens.

Men det var inget som moderaten Torbjörn Rosdahl nappade på alls.

– Det vore orimligt att omskola landstingsanställda till upphandlingsexperter, och det vore lika orimligt att anställa experter som bara behövs en kortare tid. Men jag vidhåller att konsulter bara ska användas när det verkligen är motiverat, klargjorde finanslandstingsrådet.

Hans ovilja att vidta några konkreta åtgärder med anledning av landstingets miljardköp av konsulter, resulterade i skarp kritik från oppositionsrådet Håkan Jörnehed (V).

– Du säger alltså att du inte tänker göra någonting med anledning av P4 Stockholms granskning, eftersom du redan "gjort något i budget".

– Jag önskar du hade sagt att du tänkte vidta åtgärder omedelbart.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".