Landstinget
Landstingshuset. Foto: Mårten Eidevall/Sveriges Radio
P4 STOCKHOLM GRANSKAR

Konsultupphandlingar kan bryta mot lagen

Jurist: Risk för korruption
2:22 min

P4 Stockholms fortsatta granskning visar att Stockholms läns landsting förra året gjorde flera direktupphandlingar – värda miljontals kronor – som kan strida mot reglerna.

– Det är väldigt konstigt att landstinget, som är en så pass stor organisation som omsätter så mycket pengar, inte kan se till att man har en organisation som uppfyller lagens grundkrav, säger Pär Cronhult, chefsjurist på expertgruppen Konkurrenskommissionen.

P4 Stockholm har tidigare rapporterat om de stora summor som landstinget lägger på konsulter. Summan de senaste fem åren hamnar på över en miljard kronor, där den största delen gått till ledarskapskonsulter.

Vår fortsatta granskning visar nu att det finns frågetecken kring flera köp av konsulttjänster som skedde förra året. Under en tremånadersperiod hade landstinget nämligen inget ramavtal med konsultbolagen. Det ledde till att sjukhusen, förvaltningarna och verksamheterna själva i stället direktupphandlade konsulter de behövde, det vill säga utan att ta in anbud från flera.

Men för att få direktupphandla får inte den avtalslösa perioden bero på egna organisatoriska missar eller saker som landstinget självt hade kunnat undvika. När P4 Stockholm frågar vad som hände förra året får vi svaret att den avtalslösa perioden beror på att verksamheterna inom landstinget inte skickat in experter till den grupp som skulle påbörja arbetet med det nya ramavtalet.

Det är synnerligen anmärkningsvärt.

Pär Cronhult, som är chefsjurist på Konkurrenskommissionen, en expertgrupp som ligger under tankesmedjan Den Nya Välfärden och som bland annat bevakar att upphandlingsprocesser går rätt till, säger att landstinget kan ha begått många fel här.

– Ja, om man inte följer lagbestämmelserna så öppnar man ju för utrymme för godtycke. Och godtycke leder i sin tur till en risk för korruption. En av orsakerna till att man har en upphandlingslagstiftning är att kringgå och undvika riskerna för korruptivt beteende, säger Cronhult.

P4 Stockholm har begärt att få reda på vilka direktupphandlingar som gjorts. Flera sjukhus och förvaltningar inom landstinget har redovisat namn på leverantörer och kostnader till oss, och det visar sig att direktupphandlingar av ledarskapskonsulter – bara under den avtalslösa perioden – uppgår till minst 2,2 miljoner kronor.

Flera andra förvaltningar och sjukhus har inte kunnat redovisa vilka köp av konsulttjänster man gjorde genom direktupphandling den peridoden. De säger att de inte kan ta fram uppgifterna ur sina system.

– Om man inte kan få fram det ur systemet så kan väl inte heller landstingets egna revisorer eller andra kontrollera vad som har hänt. Det är synnerligen anmärkningsvärt. Väldigt otillfredsställande att man svarar på det här sättet, säger Pär Cronhult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".