Många som samarbetar med Migrationsverket förlorar ändå rätten till bidrag och bostad.
Foto: Johan Nilsson/TT, Fredrik Sandberg/TT

Utvisade afghaner kunde ha sökt asyl igen

"Såna saker ska man ha koll på själv"
2:48 min

De afghaner som utvisades från Märsta i måndags kväll hade kunnat söka asyl på nytt till följd av det ändrade säkerhetsläget i Afghanistan som lett till en ny praxis.

I måndags kväll utvisades 11 afghaner från Sverige, bara fem dagar efter att Migrationsverket ändrat sin praxis om landet. Men de asylsökande informerades inte om den nya generösare praxisen.

– När det gäller nya omständigheter så är det inte så att vi går ut och generellt informerar alla som har sökt asyl och fått avslag. Det är ingen skillnad om man sitter i förvar eller om du bor på Migrationsverkets boende eller om du bor i eget boende. Såna saker får man ha koll på själv helt enkelt, säger Tommy Harnesk, chef på Migrationsverkets förvar i Märsta.

I förra veckan gjorde Migrationsverket en omvärdering av situationen för afghanska asylsökande. Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats så mycket att kraven för att få asyl i Sverige blir mildare framöver.

Även de som redan har fått utvisningsbeslut ska kunna söka asyl på nytt. Det gäller även de asylsökande som sitter i förvar i väntan på utvisning.

Men de 11 vuxna män som fördes från förvaret i Märsta till Arlanda och därifrån med flyg till Kabul i måndags kväll fick ingen information från Migrationsverket om att det hade uppstått ett nytt läge och att de därmed kunde få en ny asylprövning.

Åtta av dem försökte stoppa utvisningen genom att ansöka om det som kallas för verkställighetshinder, det vill säga att utvisningen inte gick att genomföra. De fick nej efter två timmar.

Varför de andra tre inte ansökte om en ny prövning är oklart, men ingen i den utvisade gruppen fick information från Migrationsverket om det nya läget.

Med tanke på de nya omständigheter som uppstod och att dessa påverkar rätt dramatiskt de här människornas chans att få stanna, är det inte rimligt att de får informationen från myndigheten?

– Nej, säger Tommy Harnesk. Vi ska ju hantera alla på ett likartat sätt, så att vi hanterar dem i förvar på precis samma sätt som alla andra. Det ska inte vara nån skillnad, säger han.

Men skulle nån av de utvisade ha frågat, så hade personalen informerat dem om det nya läget, enligt Tommy Harnesk.

– Sitter du förvarstagen hos oss och har en fråga då svarar vi på frågan och hur man går tillväga och hur man ska göra för att lämna in nya uppgifter, säger han.

Nätverket #vistårinteut, som bildades för att motverka de nya hårdare asylreglerna, har följt utvisningen av afghanerna. Talespersonen Vian Delsoz är kritisk mot Migrationsverket. En utvisad som sitter inlåst på förvaret är en mycket utsatt person, säger hon.

– För det första vet de inte vilken information de behöver, de vet inte vilka rättigheter de har. De har blivit isolerade, sitter där i frustration och uppgivenhet. De har inget ombud, de har inget nätverk, de har bara varandra, sig själva och sin desperation. säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".