Spaningsbild på en av de misstänkta.
1 av 2
Spaningsbild på en av de misstänkta. Foto: Polisen
Här spanar polisen på den misstänkte bedragaren.
2 av 2
Här spanar polisen på den misstänkte bedragaren. Foto: Polisen

Misstänks ha lurat äldre på hundratusentals kronor

Misstänkte bedragaren: Lånar 30 000 av dig
1:51 min

Genom organisationen Rotarys medlemsmatrikel kartlade barnbarnsligan sina offer. På onsdagen startar rättegången mot två män som misstänks ha lurat 51 äldre på hundratusentals kronor.

– Hej farfar, hur mår du?

Så låter det när Arne Sandström, 88, i Norrtälje svarar i telefon en dag i slutet av april i år.

Den man som pratar med Arne Sandström och påstår att han är hans barnbarn dömdes 2012 av Hudiksvalls tingsrätt till nära fyra års fängelse, för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri mot ett flertal äldre.

Enligt polisens utredning börjar den 49-årige mannen begå nya brott strax efter att han släpps ur fängelset.

Genom organisationen Rotary börjar han kartlägga äldre personer.

Med hjälp av bland annat en tidigare ekobrottsling kommer han över inloggningsuppgifter till Rotarys medlemsregister. Därefter gör han sökningar i den svenska matrikeln och ringar in äldre människor som han misstänker har pengar.

Att läsa den flera tusen långa förundersökningen – med 51 brottsoffer runt om i landet – är som ett filmmanus. Systematiskt kontaktas den ena pensionären efter den andra. Samtliga födda på 1920 och 1930-talet.

16 personer luras på drygt 400 000 kronor. Ytterligare 35 utsätts för grova bedrägeriförsök.

När polisens specialiserade grupp mot åldringsbrott börjar misstänka 49-åringen får de också upp ögonen för hans 40-årige medhjälpare – den man som skickas för att för att hämta pengar hos de äldre och som nu också misstänks för grovt bedrägeri och försök till det.

Med spaning och telefonavlyssning samlas bevis in. Den 27 april slår polisen till och griper de båda i en samordnad aktion. 49-åringen grips i Göteborg.

Arne Sandströms agerande är en starkt bidragande orsak till att barnbarnsligan åkte fast.

Under samtalet med 49-åringen fattar Arne Sandström misstankar. Han åker till banken – men i stället för att bege sig till platsen där han ska möta 40-åringen åker Arne Sandström till polisen.

Utan att Arne känner till det så genomför polisen sedan en tid spaning mot de misstänkta bedragarna och avlyssnar deras telefoner. Och männen grips kort därefter.

40-åringen omringas av polisens spanare i Norrtälje efter att han följt efter Arne Sandström som är på väg till banken för att ta ut pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".