Presskonferens på UD. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Presskonferens på UD med Björn Jansson, Region Gotland; Per-Ola Mattsson, Karlshamns kommun; försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Väntas säga nej till Nordstream

Försvarsministern: Jag respekterar det kommunala självstyret.
2:25 min

Tekniska nämnden kommer att säga nej till att hyra ut hamnen i Slite till Nordstream 2, när nämnden på torsdag ska fatta beslut.

Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) vill på onsdagen inte kommentera förslaget att inte hyra ut lanthamnen i Slite.

Om Region Gotland hyr ut kajen i Slite, för bygget av den ryska gasledningen, kommer det att påverka svenska försvarsintressen negativt. Det sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) under tisdagens möte med regionstyrelsens ordförande på Gotland, Björn Jansson (S). 

– Han har ju varit tydlig med att den etablering som sker på Gotland, den ser man med oro på om Nordstream disponerar vår kaj för lastning och lossning. När regeringen gör bedömningen – de har gjort samma bedömning som försvaret har gjort – det är klart att det spelar roll, konstaterar Björn Jansson. 

Är det inte väldigt svårt att gå emot ett så tydligt uttalande som vi fick här? 

– Ja, det är klart. Det är en tydlig markering av hur man ser på det hela. Men det är väldigt viktigt att markera att bollen åker tillbaka till Gotland nu. Det är vi som står för det avgörande. 

Försvarsminister Peter Hultqvist, du var väldigt tydligt med att en eventuell uthyrning av Slite hamn, påverkar svenska försvarsintressen negativt. Mycket tydligare än så kan man väl inte vara utan att säga direkt nej? 

– Ja, jag har sagt hur vi ser det och att vi delar myndighetens uppfattning kring det här och mer behöver jag väl inte förklara det hela. Däremot har jag respekt för den kommunala självstyrelsen och hur regelverket ser ut och jag har uttryckt mig strikt efter hur regelverket ser ut och vilka befogenheter ett statsråd har i det sammanhanget. 

Men det blir väldigt svårt för exempelvis Region Gotland att gå emot ett så tydligt uttalande. 

– Ja, jag har ju stor respekt för Björn Jansson och vi har haft ett väldigt bra resonemang. Och vi kommer att träffas igen efter årsskiftet för att fortsätta det, säger Peter Hultqvist. 

Du nämnde också att ni ska fortsätta samtal om att regeringen ska stödja regional utveckling. Ska det ses som en morot för att få Region Gotland att säga nej till uthyrningen? 

– Det här var en bit ur den helhetsdiskussion som vi förde och vad det sen innebär får vi väl återkomma till när det finns nånting konkret att presentera. 

Björn Jansson, Regionstyrelsens ordförande på Gotland, sammanfattar: 

– Vi har ju regionstyrelse på onsdagen så jag får ju göra en dragning och sen får jag också göra en dragning när det gäller tekniska nämnden som har att fatta beslut på torsdag, så får vi se.

– Det är väl inte omöjligt att  vi skjuter på det om vi behöver mer tid. Men vi får se. Jag måste sova på saken och fundera lite under morgondagen hur vi ska gå vidare. För den här frågan är ju inte över ännu utan det blir säkert kanske lite diskussioner lokalpolitiskt också, kring det här, säger Björn Jansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".