Tensta centrum
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

P-vaktsbolaget i Tensta ger upp – nytt bolag tar över

Polisen: Lösningen finns i samarbete
1:26 min

Nu är det klart att det blir ett annat parkeringsbolag som tar över övervakningen av två parkeringar i Tensta efter att övervakningen ställdes in på grund av hot i våras.

Övervakningen där ställdes in i våras efter hot och stenkastning mot parkeringsvakterna och därefter har frågan inte fått någon lösning.

– I samråd med fastighetsägaren så har vi kommit överrens om att vi avbryter vårt uppdrag på de här två adresserna i Tensta efter vi båda menar på att situationen just nu inte fungerar och fastighetsägaren vill då försöka hitta en annan lösning på dem problem som har uppstått, säger Fredrik Westergård, kommunikationsansvarig på parkeringsvaktsbolaget Apcoa.

Det handlar om parkeringsplatserna på Risingeplan och Hyppingeplan i Tensta. Efter att en parkeringsvakt blivit hotad via sms satte Transportarbetareförbundet ett skyddsstopp.

Efter åtta månader står parkeringarna fortfarande utan bevakning. Facket och parkeringsvaktsföretaget vill att polisen, fastighetsbolaget och politiker ska göra mer.

Men Polisen i Tensta hävdar att de gjort allt de kan i samverkan med området så länge inte parterna polisanmäler hoten.

Frida Nordlöf är kommunpolis i Tensta och säger att lösningen inte ligger i att aktörer lämnar området.

— Vi jobbar hårt för att själva inte bli utsatta för hot och våld. Det är ett långsiktigt arbete som kräver uthållighet och samarbete med stadens goda krafter.

– Det finns ett uppbyggt arbete sedan många år tillbaka där polisen samarbetar med stadsdelen, fastighetsägarna och näringsidkarna. Det samarbetet måste utnyttjas när något sånt här händer, säger Frida Nordlöf.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".