Malin de Jounge, enhetschef Konkurrensverket
Malin de Jounge, enhetschef Konkurrensverket. Foto: Konkurrensverket
P4 STOCKHOLM GRANSKAR

Upphandling av konsulter kan granskas

"Vi sätter oss nu och tittar på ärendet"
1:59 min

Nu intresserar sig Konkurrensverket för de uppgifter som kommit fram i P4 Stockholms granskning av landstingets konsultkostnader.

– Om man hamnar i en situation där man inte kan följa lagstiftningen så tycker ju jag att det är allvarligt, säger enhetschef Malin de Jounge på Konkurrensverket. Det är ju någonting som vi ser ganska ofta i vår tillsynsverksamhet.

– Vi kan även ta upp saker på grund av att vi tycker att en enskild upphandlande myndighets agerande är så bristfälligt att vi känner det motiverat att gå in och granska det närmare.

De olika sjukhusen och förvaltningarna inom landstinget köpte under 2015 in konsulttjänster genom så kallad direktupphandling till ett värde av minst 2,2 miljoner kronor. Det skedde efter att landstinget efter en intern organisatorisk miss blev försenad med att göra klart ett nytt ramavtal.

Direktupphandlingarna innebar att man inte behövde gå ut med en förfrågan till flera konsultfirmor om att komma in med anbud. Men de här direktupphandlingarna kan vara i strid med regelverket, det uppger flera experter för P4 Stockholm.

Vi kan komma att ta upp det som en utredning.

Våra avslöjanden får nu Konkurrensverket att intressera sig för hanteringen. Enhetschefen Malin de Jounge säger att de nu kommer att titta på fallet, något som kan leda till en större utredning.

– Då sätter vi oss ned nu och tittar på ärendet i grupp och bestämmer sedan om vi ska prioritera det eller inte. Och vi kan komma att ta upp det som en utredning, säger hon.

Dessutom har några verksamheter inom landstinget inte kunnat lämna uppgifter om direktupphandlingar till oss. De har uppgett att de inte kan ta fram dem ur sina system. Det här är ett svar som Konkurrensverket inte sällan får när de granskar myndigheter, säger Malin de Jounge.

Tillträdande finanslandstingsrådet, moderaten Iréne Svenonius, säger att det är bra att Konkurrensverket tittar på landstingets hantering av konsultupphandlingarna.

– Jag tycker att det är självklart att Konkurrensverket gör en granskning av det här. De har sin myndighetsroll och de ska säkerställa att offentliga Sverige sköter sig i enlighet med upphandlingsregelverket.

– Jag välkomnar en sådan granskning. Och jag förutsätter att vi får ytterligare underlag för vårt förbättringsarbete, säger Iréne Svenonius.

Relaterat

Mer om Konsulterna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".