Iréne Svenonius (M)
Tillträdande finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) kräver bättring Foto: Sveriges Radio & Liselotte van der Meijs/Stockholms stad
P4 STOCKHOLM GRANSKAR: KONSULTERNA

Svenonius ryter ifrån mot direktupphandlingar

"Detta är inte acceptabelt – vi måste bli bättre"
1:24 min

Tillträdande finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) kräver bättring efter P4 Stockholms avslöjande om att flera konsultköp 2015 kan strida mot reglerna. – Landstinget måste bli bättre på att ha koll på sina upphandlingar.

– Det låter inte bra alls. Självfallet måste man ha en god framförhållning så att man inleder upphandlingar i tid och kan ha nya avtal på plats samtidigt som de gamla löper ut, säger Iréne Svenonius (M).

Den sista april förra året gick Stockholms läns landsting ramavtal med konsultbolagen ut. Avtalet slutade gälla innan landstinget hade hunnit göra klart ett nytt ramavtal.

Det innebar att sjukhusen och förvaltningarna – som var i behov av konsulter för olika projekt – under drygt tre månader i stället direktupphandlade konsulter, det vill säga utan att ta in anbud från flera.

Man hade nämligen inte lyckats samla den grupp med experter som skulle arbeta med det nya ramavtalet.

Läs och lyssna på hela granskningen om konsulterna här.

P4 Stockholms granskning visar att de olika verksamheterna köpte tjänster via direktupphandling för minst 2,2 miljoner kronor. Dessutom har några verksamheter inom landstinget inte kunnat lämna några uppgifter alls om direktupphandlingar till oss.

De uppger att de inte kan ta fram dem ur sina system. Tillträdande finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) är självkritisk och tycker att hanteringen måste förbättras.

– Min uppfattning är ju att om man upphandlar för sent, och därmed inte har avtal på plats så att man bli avtalslös och gör ett antal otillåtna direktupphandlingar, då har man inte heller haft tillräcklig framförhållning.

– Då har man inte skött verksamheten tillräckligt bra, och det ser jag väldigt allvarligt på, säger Svenonius.

Relaterat

Mer om Konsulterna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".