Prostatacancer PSA-prov
PSA-prov i form av ett blodprov för att upptäcka prostatacancer. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Fler stockholmare överlever cancer

"Vi upptäcker sjukdomarna tidigare"
1:33 min

Överlevnaden bland de som får cancer i Stockholms län har ökat kraftigt de senaste 25 åren, visar ny statistik från landstinget.

Tidigare upptäckt och bättre behandlingsformer är förklaringen.

Den största förbättringen gäller män som fått prostatacancer, där andelen som överlever minst fem år ökat från 40 till 80 procent sedan 1990.

Roger Henriksson är professor och Chef för Regionalt cancercentrum i Stockholms läns landsting.

– Det har ju skett en tydlig och klar förbättring under de senaste decennierna när det gäller prostatacancer och här kan vi nog söka den största anledningen just i tidig diagnostik, säger Roger Henriksson.

– Vi upptäcker sjukdomarna tidigare och kan då också behandla de mer aggressiva formerna på ett bättre sätt än tidigare. Och sedan har vi naturligtvis också här fått bättre behandlingar än vad vi har haft tidigare. 

När det gäller de tre vanligaste cancerformerna – hudcancer, bröstcancer och prostatacancer – lever nu omkring 80 procent minst fem år efter diagnosen.

För en del andra cancerformer är chansen att överleva betydligt lägre. När det gäller lungcancer har också chansen att överleva ökat sedan 1990, men den ligger fortfarande bara på 15 procent.

– Vi måste satsa mycket mer på lungcancer för att de facto är det så att det dör fler kvinnor i lungcancer i dag än i bröstcancer, säger Roger Henriksson.

– Vi måste även uppnå samma goda behandlingseffekt för de kvinnorna med lungcancer som vi i dag ser på bröstcancer. Och bröstcancer är ju en slags modell för vad vi vill uppnå när det gäller behandlingseffekter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".