Alex Schulman och Sigge Eklund
1 av 2
Sigge Eklund och Alex Schulman. Foto: Sveriges Radio.
Sigge Eklund (th) och Alex Schulman
2 av 2
Sigge Eklund (th) och Alex Schulman. Foto: Anders Wiklund/TT

Alex och Sigge: Alla vet sanningen

"Jag är så besviken på min Wikipedia"
3:01 min

Det är ett problem när folk tror sig veta sanningen om allt, säger Alexander Schulman och Sigge Eklund som är aktuella med föreställningen LIVE på Rival i Stockholm.

För några månader sedan uppmanade Alexander Schulman och Sigge Eklund sina fans att se hur långt man kan sträcka lögner på nätet.

– Jag fortfarande att det står "Sigge Eklund släpptes ur fängelse 2014", säger Sigge och skrattar.

– Jag är så besviken på min Wikipedia-sida, säger Alexander Schulman.

Med sina 700 000 lyssnare gör Alex och Sigge Sveriges i särklass största podcast. I podden snackar de om aktuella ämnen och händelser. Men de vill ändå vara tydliga med att det är deras egen bild de förmedlar.

– Vi är ganska noga med att alltid göra klart att det är åsikter och inte sanningar, säger Alexander Schulman.

– Sen har vi lyxen att vara två. Det gör att vi automatiskt ifrågasätter varandra hela tiden. Det är motorn i podcasten, förklarar Sigge Eklund.

Författarduon upplever att det nästan finns ett förakt mot fakta. Ett stort problem idag, säger Sigge Eklund, är att alla upplever sig veta sanningen.

– Tidigare fanns någon slags av ödmjukhet när man såg en politiker på tv. De flesta tänkte att det finns någonting som de vet som jag inte vet. Idag tänker alla "jag vet exakt vad de vet, och jag håller inte med".

Förra hösten sålde Alex och Sigges föreställning Meningen med livet ut på Cirkus. Nu är de tillbaka med scenshowen LIVE på Rival, där publiken utlovas skruvade knasigheter, skratt och fler betraktelser av samtiden.

– Nu har vi möjlighet att stå på en scen och utnyttja scenens möjligheter med bilder och ljud. Det känns jävligt kul, säger Alex.

– Men också väldigt läskigt, fortsätter Sigge. Det är helt andra naturlagar och är väldigt svårt – en slags dödsdrift nästan.

Föreställningen har premiär den 26 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".