John Ausonius.
John Ausonius är dömd till livstids fängelse. Foto: Foto: Yvonne Åsell/TT.

Lasermannen säger ja till utlämning

Södertörns tingsrätt väntas i dag avgöra om den livstidsdömde John Ausonius, känd som lasermannen, ska överlämnas till Tyskland.

I Tyskland misstänks han för ytterligare ett mord. Ausonius själv deltog i rätten via videolänk och sa ja till att lämnas ut. Han villkorade dock utlämnande mot att han får avtjäna ett eventuellt straff i Sverige.

Målet handlar om en kvinna som sköts ihjäl i Frankfurt 1992 en vecka efter det att Ausonius varit i bråk med henne om en påstådd stöld. Ausonius nekar till anklagelserna.

Tingsrättens förhandlingar i ärendet hölls under förmiddagen och beslut om utlämning väntas senare idag.

Avgörande för beslut är den bevisning som den svenske åklagaren Krister Peterson och de tyska utredarna presenterat.

John Ausonius sitter i dag i fängelse på livstid dömd för ett mord, nio mordförsök och två bankrån i Sverige under hösten och vintern 1991-92.

Det som offren hade gemensamt var att de hade mörkt hår eller mörk hudfärg.

Men i februari 1992 befann sig alltså John Ausonius i tyska Frankfurt. Han besökte en restaurang och där blev han av med sin elektroniska fickkalender.

Ett par dagar senare återkom Ausonius och beskyllde restaurangens garderobiär, en 68-årig kvinna, för stöld av kalendern. När garderobiären cyklade hem från restaurangen natten därpå blev hon mördad med ett skott i huvudet.

Mordvapnet och dess kaliber var identiskt med en pistol som Ausonius haft, men påstod att han hade sålt.

Nyligen utfärdade Tyskland en arresteringsorder och Ausonius förhördes i slutet av november om sin inställning till överlämnandet.

Ausonius har möjlighet att överklaga tingsrättens beslut.

John Ausonius sitter på en klass 2-anstalt med lägre säkerhet och har flera gånger ansökt om att få sitt straff tidbestämt, men har hela tiden nekats.

Senast var 2015.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".