90 000 svenskar som fanns förra julen, finns inte längre och för många anhöriga innebär det en jul i ensamhet för första gången.  Peter Göransson, marknadschef Fonus
Peter Göransson, marknadschef på begravningsbyrån Fonus Foto: Sveriges Radio

Saknad efter anhöriga påtaglig på julen

"Man ska inte vara rädd för att höra av sig"
3:51 min

Årets jul kan vara första julen som man tvingas fira ensam. Många som fanns förra julen finns inte längre, och för anhöriga innebär det en jul i ensamhet.

Peter Göransson jobbar på begravningsbyrån Fonus och har genom åren varit i kontakt med många människor som för första gången tvingas fira vår mest familjära högtid, julen, ensamma.

– Man påminns av minnen som är knutna till den familjemedlemmen som gått bort. Det kan handla om att en speciell sill inte längre finns på julbordet på grund av en viss person.

Vad hör du anhöriga berätta om julen när de blivit ensamma?

– Påtagligheten av att det är så definitivt. Minnen från tidigare jular ger sig till känna. Människor som tidigare hört av sig slutar att ringa.

Vad kan man göra?

– Bjud gärna in till jul. Var inte rädd för att ringa till de som är ensamma på julen. Vi som är mitt i livet stressar och springer, och tänker kanske inte på att ett samtal eller en fika kan betyda mycket för den som är ensam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".