Felicity Jones i Rogue One: A Star Wars Story.
1 av 2
Felicity Jones i Rogue One: A Star Wars Story. Foto: Disney
Soko spelar Loïe Fuller i Dansaren. Foto: TriArt.
2 av 2
Soko spelar Loïe Fuller i Dansaren. Foto: TriArt.

Bländande och banal Star Wars-saga i veckans filmpremiärer

Filmpremiärer denna vecka
3:11 min

Fristående Star Wars-filmen Rogue One är välgjord med ojämn skådespelarinsats. Vår recensent Björn Jansson har sett Disneys nya storfilm men saknar magi i handlingen.

Rogue One: A Star Wars story är titeln och det är en helt fristående film. Både bländande och banal, och med betoning på Wars...

Det här är en krigsfilm i Star Wars-kostymer, där några av de djärvaste rebellerna försöker stoppa Imperiet från att utplåna andra planeter med sin Dödsstjärna.

Det hjälper om man känner till den här världen, även om jag kan tycka att repliken "may the force be with you" sägs lite väl ofta. Med tanke på de enorma summor som pumpats in i filmen, både när den gjordes och nu när den ska marknadsföras, så hade man också kunnat skapa lite mer magi i handlingen och inte bara i det visuella.

Häftigast i filmen är att Peter Cushing dyker upp, som spelar Grand Moff Tarkin, befälhavare av Dödsstjärnan och Darth Vaders chef. Han avled redan 1994, men har flera bra scener i Rogue One. Det visar hur långt tekniken kommit och det är mycket välgjort.

Betyget då? Ja, på plussidan finns som sagt att det är väldigt vackert gjort, och att man kan återskapa en avliden skådespelare med dagens datorteknik är ett trolleritrick jag förförs av.

En del av skådespelarna är också häftiga, men det är en lite ojämn skådespelarensemble.

Och det har det blivit för mycket krigsfilm på bekostnad av en bra historia. En stark trea hamnar betyget på till slut, på gränsen till fyra för nya Star Wars-filmen Rogue One.

Dansaren är en film om Loïe Fuller, en dansikon som fallit i glömska. Hon växte upp som Marie Louise, och fattig bor hon med sin pappa som letar guld. Så en dag mördas han av ett gäng som tror att han har guld hemma.

Ensam beger hon sig till New York och hankar sig fram tills hennes talang för dans en dag upptäcks. Hon dansar i virvlande slöjor och hennes nya, uppseendeväckande dans tar henne till Paris där hon blir stjärna.

Men hon lider och slits av sin dans. Och så en dag kommer en annan dansare och stjäl uppmärksamheten: Isadora Duncan.

Loïe Fuller spelas av den franska skådespelerskan Soko – och hon gör det bra.

Men ibland berättas filmen på ett lite väl fantasifullt vis för sitt eget bästa.

Det känns då mer som en saga än den sanna och fascinerande historia som finns i botten.

Mitt betyg till Dansaren hamnar därför på en trea.

Nyfiken på andra filmer? Läs mer om Björns filmrecensioner i filmguiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".