Mary knackar på att för att stoppa rasism

5:58 min

Mary Juusela från Upplands-Bro har hela livet fått möta rasism och främlingsfientlighet. För tio år sedan fick hon nog och började utbilda människor i tolerans.

Mary Juusela från Kungsängen har besökt över 700 familjer i 40 olika städer för att öka förståelsen för varandra.

– Jag tror väldigt gott om människor. Det finns verktyg för hur vi ska kommer varandra närmre.

Hittills har Mary träffat över 15 000 människor med alla möjliga ursprung, socioekonomiska bakgrunder och sexuella läggningar.

– Det vi har gemensamt är att alla har en börda att bära, säger Mary Juusela. Vissa har olikheter som syns, som är svåra att gömma, andra har kanske en osynlig diagnos.

– Men effekten av att inte få vara med och bli utstött är densamma.

Mary förklarar att människor är primitiva djur. När det blir stora förändringar bli vi rädda.

– Vi är flockdjur. Om den stora massan rusar åt ett håll rusar vi oftast efter. 

Sverige har tystnat, upplever Mary. Många känner rädsla, vilket gjort att vi börjat se starka främlingsfientliga krafter i samhället.

Men tillsammans kan vi göra så att rädslan försvinner. Det är vi som ska göra Sverige, säger hon.

Mary är övertygad om att toleransen ökar om människor träffas, börjar prata och lär känna varandra. Det enda man behöver göra är att störa och beröra. Och det gör Mary helst hemma vid folks köksbord.

– Vår nation byggs vid köksborden. Det är hemma vid köksborden vi vågar säga vad vi tycker, och det är här som andra som lyssnar på attityder, fördomar och jargonger.

Har det gett något resultat? 

– Ja, absolut. Varje dag strömmar det in meddelanden, sms och mejl från människor som säger att de förstår: "Jag behöver inte vara kamrat med alla, men jag behöver vara kamratlig". 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista