Shabnam Nikpour.
1 av 2
Shabnam Nikpour. Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio
Shabnam Nikpour
2 av 2
Shabnam Nikpour Foto: Habbe

För Shabnam finns inga problem – bara lösningar

"Jag älskar att skapa nya utmaningar!"
1:54 min

Shabnam Nikpour från Masmo fick tidigare i höstas ta emot Huddinge kommuns demokratipris. För henne finns inget som heter svårt, utan snarare drivkraft.

Vissa personer bär på en energi utöver det vanliga – positiva, sprudlande människor med många järn i elden. Shabnam Nikpour är en sådan.

– Jag är väldigt kreativ och älskar att skapa nya utmaningar och att kombinera saker. För då träffar man nya människor och det ger ännu mer och öppnar nya dörrar och det är magiskt, säger Shabnam.

Det har nu gått 15 år sedan Shabnam Nikpour kom till Sverige från Iran. Shabnam kan inte alls minnas att det var svårt att förstå sitt nya hemland.

– Jag tycker kulturen här i Sverige är fantastisk och det finns så mycket möjligheter. Jag älskar det här landet.

Men var det inget som var svårt?

- Svårt för mig betyder att man blir extra kreativ. Då måste man planera och organisera och ser andra vägar.

– Det är som att ha ett vitt papper som man ska rita på och det blir helt otroligt. För mig har svårt betytt något positivt, det betyder drivkraft!

Det är inte så konstigt att Shabnam Nikpour uppmärksammats för sitt ideella och kulturella arbete. Från att hon drog igång sitt första projekt sommaren 2010 har många projekt följt därefter.

Det senaste innebar för Shabnam att lyckas få en lokal i bostadshuset Ormen Långe i Masmo för den ideella kulturföreningen Expose. Det är en lokal för alla där människor i alla åldrar möts för träning, dans, måleri, musik, barnaktiviteter och demokratisamtal. Och spindeln i nätet är förstås Shabnam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".