Demonstration Rinkeby.
1 av 3
Många hade samlats vid demonstrationen i Rinkeby. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Safiya Ahmed, Husby.
2 av 3
Husbybon Safiya Ahmed på manifestationen. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Demonstration Rinkeby
3 av 3
Flera samlades under samma paroll. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

De samlas till demonstration mot skjutningarna

"Vi kan inte sitta still och sörja längre"
1:11 min

I två dagar hålls en stor manifestation i Rinkeby mot gatuvåldet och dödsskjutningarna i Järvaområdet den senaste tiden.

Den senaste tidens skjutningar i Järvaområdet har fått de boende i området att tröttna på våldet.

Ett 20-tal föreningar, organisationer och samfund har därför gått samman och håller just nu en manifestation i Rinkeby mot våldet.

– Vi kan inte sitta still och sörja längre, vi måste samla krafter och mobilisera oss, säger Macarena de la Cerda, talesperson för demonstrationen Förorten mot våld.

Initiativtagarna har sammanställt en kravlista på åtgärder för att stävja våldsspiralen. Bland annat vill man se en krisbudget för att stötta de drabbade områdena och se ett mer långsiktigt arbete för att fler beslutsfattare ska ha en förankring i socioekonomiskt utsatta områden.

– I dag är vi enade. Vi är mammor och pappor, ungdomar, moskéer och kyrkan, som samlats för samma mål: för att stoppa utvecklingen som vi har sett i samhället, säger Macarena de la Cerda.

I år har drygt 10 personer skjutits till döds i Stockholms län. På torsdagen avled den man som skjutits i ett skogsparti i Tensta tidigare i veckan, två veckor tidigare sköts två bröder ihjäl på ett kafé i Rinkeby.

Husbybon Safiya Ahmed, mamma till tre barn, hade tagit sig till Rinkeby torg för att visa sitt missnöje med situationen.

– Situationen som finns i dag drabbar hela vårt samhälle.

Vad behöver göras?

– Man kan satsa från grunden från förskoleålder, och ge barnen möjlighet att utvecklas och ge dem en bättre miljö och bättre trygghet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".