Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eva, 50, har haft tre handläggare på ett år.
Eva, 50, har haft tre handläggare på ett år. Foto: Sveriges Radio.

Draget för att behålla stressade socialsekreterare: Höjda löner

Södertälje höjer socialsekreterarnas löner
1:46 min

Södertäljebor som söker hjälp märker av att socialsekreterare blir allt mer stressade. Södertälje kommun ska nu löneprioritera yrkesgruppen.

Lönen för socialsekreterare i Södertälje kommer prioriteras i nästa års budget. Personalutskottet, som ansvarar för kommunens roll som arbetsgivare, beslöt i veckan att yrkesgruppen bör få extra uppmärksamhet även året därefter.

Södertäljebor som kommer i kontakt med socialsekreterare märker av den höga personalomsättningen. 50-åriga Eva har bytt handläggare flera gånger.

– Man får byta väldigt ofta, bara under den tiden jag har haft kontakt med dem har jag fått byta tre gånger, och det är på knappt ett år. Förut så kunde de ju komma ihåg vad man hette och varför man var där, nu finns inte sånt för de har för mycket tror jag.

Eva kom för första gången i kontakt med socialtjänsten för femton år sen, och återvände ett och ett halvt år senare för att få försörjningsstöd. Hon har märkt stor skillnad. Situationen hon beskriver är välkänd i kommunen och påverkar i hög grad hur socialsekreterarna mår.

Nu försöker Södertälje kommun ta itu med den stora personalruljansen.

– Kollegor kommer och slutar snabbt, man får ofta handleda nya, man är osäker på hur arbetskamraterna jobbar. Och om det är en brist så blir arbetsbelastningen naturligtvis större för de som är på plats – det påverkar väldigt mycket, säger Elof Hansjons (S), som är ordförande i personalutskottet.

Kommunalrådet Hansjons sitter även i kommunfullmäktige som nu spikat 2017 års budget. Socialsekreterarna är bland de grupper som ska prioriteras inför lönerevisionen. Men i grunden är problemet att alla Stockholmskommuner, plus bemanningsföretag, fajtas om för få socionomer.

– Vi gör en satsning för de prioriterade grupperna. Och där gjorde vi en satsning på några miljoner kronor som kommer att gå till socialsekreterarnas löner. Grundproblemet och utmaningen är att det finns en brist på socialsekreterare i hela Stockholms län och att konkurrensen om de som finns är väldigt hård, säger Hansjons.

Det leder till en pressad situation som smittar av sig på de som söker stöd säger Eva. Hon har trots allt nu fått en handläggare som hon trivs med och som inte är lika stressad som de andra.

– De kan ju nästan inte sitta ner på en stol, för man hör att deras telefoner plingar. Man känner av stressen. Men hon är ändå bra, hon gör sitt bästa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".