Karin Wanngård (S).
Karin Wanngård (S). Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

S lovar satsning i Järva efter skjutningarna

Stockholm stad vill satsa på insatsgrupper i Järvaområdet för att förhindra att ungdomar rekryteras till kriminella nätverk.

I helgen hölls en manifestation mot våld i Rinkeby efter flera dödsskjutningar.

– Den senaste tidens händelser i Järva är djupt tragiska. Vi har under längre tid haft en utveckling i området som vi måste bekämpa med hela samhällets kraft. Vi kan aldrig acceptera att våld och hot om våld blir vardag. Gängen och våldet måste bort från gatorna, skriver finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i en kommentar.

Stockholms stad vill också öka resurserna till öppenvård för barn, ungdomar och familjer i Järvaområdet, liksom till unga som behöver stöd för att lämna en kriminell livsstil.

– En kriminell livsstil kan inte tillåtas vara ett alternativ för våra unga i framtiden. Vi kan inte förenkla den här debatten. Polisen måste få de verktyg och resurser som behövs för att komma åt våldet. Staden, näringslivet och föreningslivet måste också jobba förebyggande och långsiktigt, skriver Wanngård (S) och fortsätter:

– Vi måste göra insatser för att minska de ekonomiska och sociala klyftorna i vår stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".