Suwar Mert
Suwar Mert Foto: Helena Björk

Entreprenören: Vi måste börja återvinna våra plastpåsar

Suwar Mert: Påsarna förbränns i stället för att återvinnas
2:21 min

Varje år förbrukar svenskarna 200 miljoner plastpåsar i julhandeln. Vi måste bli bättre på att återvinna våra påsar, menar entreprenören Suwar Mert.

Svenskarna omsätter och förbrukar miljontals plastpåsar varje år.

I julhandeln når omsättningen av påsar rekordhöjder – omkring 200 miljoner plastpåsar förbrukas under en månads tid.

– Det är enorma mängder plast, säger entreprenören Suwar Mert.

Han har valt att agera och har startat ett pantsystem för plastpåsar i Stockholm, Pantapåsen, som P5 Sthlm och P4 Stockholm tidigare berättat om.

Idén bygger i korthet på att kunden tar med sina plastpåsar till den butik där systemet är igång, och får då pantpengar för påsarna som sedan transporteras till Norrköping för att återvinnas.

Vad är det största problemet med alla plastpåsar?

– Det stora problemet är att vi får med oss många kassar och större delen av dem går till förbränning. De mindre påsarna åker ofta ner direkt i soporna. De förbränns i stället för att vi tillverkar nya påsar, säger Suwar Mert.

Miljöförstörelsen är det andra huvuddilemmat, att påsarna hamnar i naturen eller i havet. 

– Nedbrytningstiden är väldigt lång.

Är inte tygkassen en bra lösning?

– Tygkassen är en bra produkt men ett problem är att man ofta glömmer tygkassen hemma. Och den har en stor miljöpåverkan. Att tillverka en tygkasse är samma påverkan som att tillverka 400 plastpåsar, säger Suwar Mert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".