Arkitekt Anna Axberg och församlingsmedlemmen Adnan Yousef.
1 av 2
Arkitekt Anna Axberg och församlingsmedlemmen Adnan Yousef. Foto: Ann Törnkvist/Sveriges Radio
Så ska det kaldeiska kulturcentrumet i Södertälje se ut.
2 av 2
Så ska det kaldeiska kulturcentrumet i Södertälje se ut. Foto: Pressbild.

Kaldéer som flytt IS får ny kyrka i Södertälje

Kaldeiska kyrkan
1:35 min

I Södertälje växer den nya kaldeiska kyrkan fram efter flera års tillströmning från främst Irak. Nu byggs en ny kyrka i Hovsjö.

Församlingen växer stadigt och den nuvarande kyrkan på Grusåsen i Södertälje räcker inte längre till.

– Vår präst kör två gudstjänster och det hjälper lite grann. Men vår folk växer och växer och det är därför vi har planerat att bygga en ny kyrka, säger församlingsmedlemmen Adnan Yusuf.

Den nya kyrkan ska byggas i Hovsjö för att möta det allt större behovet. Adnan Yusuf förklarar att det de senaste åren flyttat hit många kaldéer, som är katoliker från Mellanöstern, på grund av kriget och terrorgruppen IS framfart.

– När Isis (IS) kom tog de kristna byar runt staden Mosul, och det blir ännu fler som kommer från Irak till Sverige.

Han beräknar att det finns fyra till fem tusen kaldéer i Södertälje, men i hela Sverige runt 20 000. De senaste åren har antalet ökat markant.

– Ungefär en tredjedel eller 25 procent, säger Adnan Yusuf. 

I december togs första spadtaget i Södertälje för den nya kyrkan med undervisningslokaler till barnen. Drömmen var att bygga i tegel, men pengarna räckte inte riktigt, förklarar arkitekten Anna Axberg.

– Det har verkligen handlat om att trolla fram kvadratmeter. Man kommer att se en mörk byggnad i träpanel, och där inspirerades vi av de allra äldsta kyrkorna i Sverige. När kristendomen kom till Sverige dröjde det ett tag innan vi började bygga kyrkor i sten, säger Anna Axberg.

– Det kommer säkert bli en mix här. På utsidan finns det skandinaviska drag men på insidan kommer det finnas en touch av Orienten, och självklart ska det finnas det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".