Många hundra lokalbor samlades i Sundbyskolans matsal för att diskutera de föreslagna modulhusen för flyktingar som fått asyl i Sverige.
Möte i Sundbyskolan i Spånga om modulhus för flyktingar med uppehållstillstånd Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Klartecken för modulhus i Beckomberga

Mycket talar för att grannarna går vidare till nästa instans
1:16 min

Länsstyrelsen avslår överklagandet av bygget av modulhus för flyktingar med uppehållstillstånd som Stockholm planerar att bygga vid Beckomberga i västra Stockholm.

Det betyder att Stockholmshem som ska bygga husen kan fortsätta med bygget.

– Det innebär ju att vi har fått en signal om att det var rätt av stadsbyggnadskontoret att bevilja ett bygglov, säger Anna Mölgård, som är Stockholms stads samordnare för bostäderna för nyanlända.

Det tillfälliga bygglovet för modulhus i Beckomberga i Bromma, som är tänkt för flyktingar med uppehållstillstånd, hade överklagats till länsstyrelsen.

Det handlar om nio stycken byggnader där det kommer finnas plats för nästan 400 sovplatser.

Flera grannar till modulhusen överklagade att Stockholm hade gett bygglov för bygget. Bland annat för att staden gett ett tillfälligt bygglov.

De som överklagade tror att bostadsbristen gör att det finns risk att husen blir kvar länge.

– Det som händer demokratiskt och formellt kan man ju överklaga till nästa instans, som är Mark- och miljödomstolen, och vi har ju fått indikationen från de som överklagat att de kommer göra det, säger Anna Mölgård.

Det är Stockholmshem som ska bygga modulhusen. Länsstyrelsens besked att avslå överklagandet gör att bolaget kan fortsätta förberedelserna med att bygga husen.

– Vad Stockholmshem nu gör är att man färdigställer handlingar och det som behövs för att man ska kunna bygga när man får göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".