Misstänkt terrordåd i Berlin
1 av 2
Lastbil körde rakt in i folkmassan vid Kejsar Wilhelms minneskyrka. Foto: Matthias Schrader
Misstänkt terrordåd i Berlin
2 av 2
Foto: JOHN MACDOUGALL
P5 STHLM

Isabella känner rädsla efter dådet i Berlin

Isabella Sobieski: Det är många tankar som far genom huvudet
1:08 min

Tolv personer omkom och många skadades i ett misstänkt terrorattentat på en julmarknad i Tysklands huvudstad på måndagen. Händelsen chockar stockholmaren Isabella Sobieski som bor i Berlin.

Isabella Sobieski var hemma hos en vän och bakade inför julen när telefonerna började ringa.

– Jag var där dagen innan, jag har en vän och min chef som bor precis där så det var många orostankar. Alla började kontakta oss så jag blev ganska chockad. Det är inte olyckshändelse och det enda man kan göra är att kolla att alla runtomkring en är okej.

Hittills har tolv personer bekräftats döda och 48 skadade, efter attacken som inträffade i anslutning till Kurfürstendamm vid Kejsar Wilhelms minneskyrka i västra delarna av Berlin. En lastbil körde rätt in i en folkmassa på en julmarknad. 

Polisen tror att lastbilen avsiktligt styrdes in i folkmassan och kallar händelsen en "förmodad terroristattack". Den federala tyska polisen Bundeskriminalamt (BKA) har fått i uppdrag att leda utredningen. 

– Det är inte olyckshändelse och det enda man kan göra är att kolla att alla runt omkring en är okej, säger Isabella Sobieski.

Är du rädd nu eller kommer du gå ut och julhandla som vanligt?

– Det kommer jag nog göra, även om jag kommer att ha det som hänt i bakhuvudet. Samtidigt så känns det som om det här skulle kunna hända var som helst.

En misstänkt man greps omkring två kilometer från platsen. Han uppges vara en 23-årig flykting från Pakistan. Mannen är känd av polisen för mindre brott, säger säkerhetskällor till nyhetsbyrån Reuters. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".