Anna Carlstedt
1 av 2
Anna Carlstedt har tidigare varit ordförande för Röda Korset samt IOGT-NTO. Foto: Eva Ericsson/Sveriges Radio
Hillevi Engström, avgående nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.
2 av 2
Hillevi Engström, avgående nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Foto: Maja Suslin/TT

Anna Carlstedt ny samordnare mot våldsbejakande extremism

Anna Carlstedt tar över uppdraget som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism efter Hillevi Engström.

– Hatet och extremismen är smärtsamt uppenbart långt i från sin lösning, säger Alice Bah Kuhnke, med hänvisning till gårdagens händelse i Berlin, på pressträffen.

Att Anna Carlstedt, tidigare ordförande för Röda Korset, blir den nya samordnaren 2017 presenteras på en pressträff på Rosenbad i Stockholm, i samband med att regeringen tar emot betänkandet "Värna demokratin mot våldsbejakande extremism — nationell struktur och kommunernas ansvar".

Alice Bah Kuhnke inleder pressträffen med att kommentera händelsen i Berlin i går där tolv människor dödades och uppemot 50 skadades när en lastbil rammade en folkmassa på en julmarknad i centrala Berlin.

Alliansregeringen beslutade sommaren 2014 att tillsätta en nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Uppdraget gick till förra S-ledaren Mona Sahlin som lämnade sitt uppdrag mycket hastigt i våras när det uppdagats att hon misstänks ha skrivit ett falskt intyg för att hennes livvakt skulle få köpa en bostadsrätt.

Till hennes efterträdare utsågs i augusti Hillevi Engström, men i september meddelande även hon oväntat att hon lämnar uppdraget.

När samordningsuppdraget upphör i början av 2018 föreslås ansvaret övergå till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".