KG Johansson i Älvsjö  passar på att klippa gräset inför förra julen
KG Johansson i Älvsjö klippte gräset inför julen 2015 Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vita jular blir allt mer sällsynta

"Vintrarna blir mildare och mildare"
1:20 min

Förra årets julafton var den hittills varmaste i Stockholms län under 2000-talet. Och vita jular blir mindre vanliga, säger meteorologen Martin Hedberg.

Se grafiken över senaste jularna.

Det visar data från SMHI som nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Av just det så skulle man kunna se en liten trend men den är för liten för att säga någonting när det gäller klimatsammanhang. Men sträcker man ut det där och tittar hur vädret har utvecklats de senaste 10-20-30-40 åren så är det en trend som är rätt tydlig – och det är att vintrarna och därmed också sannolikheten för julafton blir mildare och mildare, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

Sannolikheten för en vit julafton minskar?
– Den minskar alltså, ja.

Nyhetsbyrån Siren har gjort en sammanställning av temperaturen på julafton på en ort i vart och ett av Sveriges län. Här i länet är mätningarna gjorda i Södertälje, där det som mest var åtta plusgrader förra julafton.

Det var den hittills högsta temperaturen under en julafton på 2000-talet.

Martin Hedberg säger att chanserna för en vit jul kommer att minska i framtiden – och att det är helt klart att klimatet blir varmare.

– Ja, det är jag hur säker på som helst. Det finns så otroligt mycket forskning som visar just det, och det är inte som en del vill påskina att det är modeller som man måste trimma in utan att det blir varmare, det mäter man, säger Martin Hedberg.

– Det finns väderstationer som sträcker sig mer än 100 år tillbaka i tiden, så man har en koll på det globala klimatet inte bara genom indirekta mätmetoder, utan genom direkta mätmetoder från väderstationer. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".