Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 STOCKHOLM GRANSKAR

Topptjänsteman hoppade av i protest mot konsultanvändning

Publicerat tisdag 20 december 2016 kl 16.25
Kritiker: "Ingen tog vara på konsulternas bidrag"
2:47 min
Landstinget
1 av 2
Landstingshuset. Foto: Mårten Eidevall/Sveriges Radio
Isis Amer-Wåhlin, f.d. medicinsk rådgivare i Landstinget
2 av 2
Isis Amer-Wåhlin, f.d. medicinsk rådgivare i Landstinget Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Stockholm

En topptjänsteman inom landstingets Hälso- och sjukvårdsförvaltning hoppade nyligen av sitt jobb på grund av hur ledningen hanterade inhyrning av externa konsulter.

– Det sköttes så bristfälligt att det ofta innebar dubbelarbete och rent slöseri, och jag kände att jag inte kunde jobba kvar, säger Isis Amer-Wåhlin, som i fyra år var medicinsk rådgivare på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, HSF.

– Om man lägger ner en massa arbete på utredningar och sen inte bryr sig om att följa upp och utvärdera det, då är ju det arbetet till stora delar onödigt. Och jag kände att så ville jag inte ha det, säger hon.

De senaste veckorna har P4 Stockholm skildrat hur Stockholms läns landsting de senaste fem åren köpt in externa konsulter för över en miljard kronor.

En av de verksamheter som lagt mest pengar på externa strategi- och managementkonsulter är Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HSF – drygt 180 miljoner kronor. Där arbetade Isis Amer-Wåhlin som medicinsk rådgivare under drygt fyra år.

Hon vill noga understryka att hon inte hade några problem med de konsulterna som hyrdes in. 

– De var extremt duktiga och vi jobbade utmärkt ihop, och det blev verkligen full fart i arbetet med hjälp av de konsulter som hyrdes in, säger Isis Amer-Wåhlin till P4 Stockholm.

– Men där det brast, och där det finns anledning att vara väldigt kritisk, är kring hur uppföljningen skedde av de utredningar som gjordes, säger hon.

– Det är den organisation som hyr in konsulterna som ska sköta den saken, men där tycker jag inte att man lyckades. 

– Det blev sällan några uppföljningar alls, och det innebar i sin tur att det många gånger blev onödigt dyrt, rent ut sagt slöseri med skattepengar hävdar Isis Almer-Wåhlin.

Almer-Wåhlin ifrågasätter i dag hur ledningen skötte situationen. Hon försökte upprepade gånger påtala det här uppåt i organisationen, men fick inget gehör alls, berättar hon.

Resultatet: I maj i år hoppade Isis Amer-Wåhlin av sitt jobb, och arbetar i dag långt från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Men hon är fortfarande bekymrad över sjukvårdspolitiken i Stockholm, som hon kallar väldigt kortsiktig.

– Det handlar om en kortsiktighet där man till sist inte efterfrågar det som är syftet med alltihop, det vill säga jämlik vård och hög kvalitet, eller åtminstone kvalitetsutveckling.

Vad tycker du att Landstinget ska göra framöver?
– Man kan jämföra med hur det ser ut inom universitets- och forskningsvärlden. Där har man satsat på kunskapsbyggande som landstingen borde utnyttja, säger Isis Amer-Wåhlin.

– Det finns sedan lång tid tillbaka samverkansmodeller mellan sjukvården och de medicinska fakulteterna, alltså universiteten, som syftar till att ta ansvar för den här utvecklingen, säger hon. 

– Jag skulle tycka att det är jätteviktigt att bygga intern kompetens framöver, så att man är bättre rustad nästa gång. Att alltså jobba mer långsiktigt, säger Isis Amer-Wåhlin till P4 Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".