polisskott bagarmossen
Foto: Christine Olsson/TT

Polis frias för skjutningen i Bagarmossen

"Går inte att se att det är en pistolattrapp"
1:02 min

Det begicks inget brott när en polis sköt ihjäl en 28-årig man i Bagarmossen i södra Stockholm i somras, konstaterar åklagaren som nu lägger ner förundersökningen.

Chefsåklagare Maria Sterup gör bedömningen att polismannen har handlat i nödvärn och att hans agerande inte har varit uppenbart oförsvarligt.

Den 22 juni fick polisen larm om att en pistolbeväpnad man setts i Bagarmossens centrum. Denne körde iväg med bil men stoppades av en polispatrull som öppnade eld och dödade honom.

De första uppgifterna gjorde gällande att 28-åringen skjutit mot polisen. Först efter en månad kom det fram att så inte var fallet.

"Mannen klev ur bilen och riktade ett pistolliknande föremål mot polisbilen", heter det i pressmeddelandet. "I efterhand visade det sig att mannens vapen var en vapenattrapp mycket välliknande en skarp pistol".

– Det går inte att se att det rör sig om en pistolattrapp. Han riktar den mot poliserna så fort han får kontakt med dem. Han släpper inte när det första skottet kommer. Polismannen som har skjutit har handlat i nödvärn, säger chefsåklagare Maria Sterup. 

I bevisningen har åklagaren bland annat en film tagen av en polishelikopter, som fångat händelseförloppet. 

Olof Mattsson är målsägarbiträde för mannens anhöriga.

– De reagerade med bestörtning när de fick ta del av det här beslutet. De hade ju förväntat sig att åklagaren skulle väcka åtal. Med största sannolikhet kommer de vilja att det här beslutet överprövas, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".