Elias Kanerva fick P4 Stockholms julklapp av Marie Gustafsson.
Elias Kanerva fick P4 Stockholms julklapp av Marie Gustafsson. Foto: Anders Hildemar Ohlsson/Sveriges Radio

Elias räddade livet på Maries pappa

Elias: "Jag har bara lärt mig att man ska hjälpa till om det går"
3:52 min

Marie Gustafssons pappa Bertil var nära att mista livet efter att han fått hjärtstopp i sin bil. Elias Kanerva räddade hans liv - en insats som förärats årets julklapp av P4 Stockholm.

Stockholmarna fick chansen att nominera en person som skulle få en julklapp av P4 Stockholms radiotomte. Det var Marie Gustafsson som fick möjligheten att ge julklappen till mannen som räddade hennes pappas liv. 

– Elias var med i september och räddade livet på min pappa. Han var en av två killar som hjälpte till när han hade fått hjärtstopp i bilen, säger Marie.

Det var i höstas som Marie Gustafssons pappa Bertil fick hjärtstopp i sin bil. Som tur var, var vännen Sebastian Brodin med i bilen och med hjälp av Elias Kanerva som passerade i rätt tid, kunde de rädda Bertils liv.

Elias Kanerva var på väg hem från en golfrunda när han såg en man ligga på gatan bredvid en bil mitt på vägen. Han körde direkt fram och hoppade ur för att hjälpa till. 

 – Då ligger Bertil där. Sebastian, hans jaktpolare är bredvid honom och jag hinner inte tänka så mycket. Jag har bara lärt mig att man ska hjälpa till om det går, säger Elias när han berättar om händelsen. 

Sebastian Brodin larmade samtidigt som han påbörjade hjärt- och lungräddning och när Elias kom till platsen kunde började han att avlasta. 

Sen kör vi på så mycket vi kan, hinner och orkar

Efter åtta-tio minuter kom ambulans till platsen. Elias får då reda på att hans insats räddade Bertils liv. 

– Vi fick inget livstecken alls i början, det var som att han var helt död. Vi trodde att vi hade tappat honom ett tag. Men jag visste med mig från en kurs att det bara är att fortsätta köra och trycka väldigt hårt, oavsett vad man tror och tänker. 

Marie Gustafsson berättar att Bertil i dag mår bra tack vare Elias och Sebastians insatser. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".