Thomas Flodin
1 av 2
Hjärtläkaren Thomas Flodin är mycket kritisk Foto: Sveriges Radio & Henrik Montgomery/TT
Thomas Flodin, hjärtläkare på NKS och tidigare fackligt aktiv.
2 av 2
Thomas Flodin, hjärtläkare på NKS och tidigare fackligt aktiv. Foto: Ulf Bungerfeldt/SverigesRadio

Frågor om ledningen bortrensade ur undersökning på Nya Karolinska

"Ledningen vill inte lyssna på medarbetarna"
1:33 min

Missnöjet växer bland de anställda på Nya Karolinska sjukhuset. I årets medarbetarundersökning har alla frågor kring de anställdas förtroende för sjukhusets ledning och högsta chefer rensats bort.

Sjukhusanställda som P4 Stockholm pratat med tolkar det som att ledningen försöker tysta kritik.

Thomas Flodin, hjärtläkare på NKS och tidigare fackligt aktiv, är mycket kritisk.

– Det skapar en känsla av att vi har en ledning som är ointresserad av medarbetarna, och det är mycket allvarligt. Verksamheten bygger på att de anställda har förtroende för sin ledning, säger Thomas Flodin.

Om man jämför årets medarbetarundersökning – som nyligen skickats ut – med hur den sett ut under flera års tid, är den största skillnaden att flera viktiga frågor som rör de anställdas förtroende nu saknas.

Det handlar till exempel om den anställde har förtroende för sjukhusets ledning, om hon eller han har förtroende för sjukhusdirektör Melvin Samsom, och hur inställningen i stort är till Nya Karolinska. Allt graderat på en skala från negativ till positiv.

Dessutom har möjligheten att skriva egna svar tagits bort – och i undersökningen går det egentligen bara att svara på frågor om sin närmaste chef.

Anna-Karin Samuelsson är personalchef på Karolinska. Hon menar att de får feedback i stort sett varje vecka från de fackliga organisationerna.

Och trots upprepade frågor från P4 Stockholm om varför de inte har med förtroendefrågorna i år får vi inget konkret svar, annat än att det i år är ett nytt frågebatteri som arbetats fram av en ny leverantör.

Lyssna på hela intervjun med Anna-Karin Samuelsson längst ner under artikeln.

Kritiken som nu riktas mot ledningen, om att man i årets enkät tagit bort förtroendefrågorna, kallar hon jättebeklaglig.

– Det är tråkigt om man upplever det här som att vi försöker dölja nånting. Men vi får mycket feedback i dag, det får vi, säger hon.

Hade det inte varit bra att veta, svart på vitt, om de anställda har förtroende eller inte för till exempel sjukhusdirektören?

– Jo, men vi har ju många kanaler som vi jobbar genom. Varje chef kommer bli bedömd och det kommer också att följas upp, säger Anna-Karin Samuelsson till P4 Stockholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".