Hibak Thahir möter Mikael Ribbenvik, tillförordnad generaldirektör för Migrationsverket.
Hibak Thahir möter Mikael Ribbenvik, tillförordnad generaldirektör för Migrationsverket. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
ETT NYTT SVERIGE

Hibaks asylärende inte ens påbörjat efter ett år

Hibak möter Migrationsverkets chef
1:43 min

De långa handläggningstiderna på Migrationsverket innebär stora påfrestningar för asylsökande. Hibak Thahir har inte fått besked på ett år – då krävde hon ett möte med Migrationsverkets generaldirektör.

– Vi är många invandrare i skolan, vi lever mellan två världar. Jag är inte i mitt hem och jag är inte i Sverige, säger Hibak Thahir.

Hibak Thahir är 17 år och bor i Bredäng i Stockholm. P4 Stockholm har följt henne det senaste året i P4:s serie Ett nytt Sverige.

Hon kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn från Etiopien för ett år sedan. Men Migrationsverket har ännu inte börjat utreda hennes ärende.

Den långa väntetiden är ett stort problem, tycker hon. Hennes bild är att andra ensamkommande flyktingbarn känner samma sak.

– Jag har läst i tidningen att ensamkommande flyktingbarn har många problem, och det finns elever från Afghanistan som dödar sig själva för att de har så många problem.

– Jag kan inte bestämma själv om jag ska studera vidare eller om jag skickas hem igen – och då kanske de dödar oss, säger Hibak Thahir.

Läs och lyssna på alla inslag med Hibak på P4:s sajt Ett nytt Sverige.

Enligt Mikael Ribbenvik, tillförordnad generaldirektör på Migrationsverket, beror de långa väntetiderna på att det kom så många flyktingar till Sverige förra året.

Han säger att Migrationsverket har börjat beta av de långa köerna.

– Det enda hoppet jag kan ge är att vi har höjt vår förmåga, vi har fler anställda, vi jobbar hårdare och vi fattar fler beslut, säger Mikael Ribbenvik.

Han riktar sig till Hibak:

– Men jag vet ju inget om när det blir din tur. Men vi jobbar hårdare och det är fler människor som får besked i sina ärenden nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".