Brandmannen Tommy Carnebo vid den lysande informationsskylten.
1 av 2
Brandmannen Tommy Carnebo vid den lysande informationsskylten. Foto: Alva Snis Sigtryggsson/Sveriges Radio
Den ombyggda tankbilen på Botkyrka brandstation.
2 av 2
Den ombyggda tankbilen på Botkyrka brandstation. Foto: Alva Snis Sigtryggsson/Sveriges Radio.

Ny brandbil ska göra olycksplatser säkrare

Brandman: Man är ganska orolig när man är ute och jobbar
2:22 min

Södertörns brandförsvar satsar nu på en ny brandbil som ska minska risken för krockar och påkörningar vid olycksplatser där räddningstjänst arbetar.

Den ombyggda tankbilen, som står på Botkyrka brandstation, ser framifrån ut som vilken brandbil som helst. Det är på baksidan de nya funktionerna finns.

För att informera bilisterna bättre har man monterat dit en stor lysande skylt. Den kan, förutom varningstriangeln, också visa hastighetsbegränsning eller fotoförbud. Under skylten går att fälla ut ett stort krockskydd som ska kunna ta emot bilar som trots allt irrat sig in i ett avstängt körfält i hög fart.

Det handlar ju om säkerheten för våra brandmän.

Idén kom till efter en tragisk olycka i februari. En brandman blev påkörd under ett räddningsarbete i Märsta och avled senare. Enligt brandmannen Tommy Carnebo har det blivit allt tuffare att vara räddningstjänst ute på vägarna. 

– Man är ganska orolig. Framför allt har vi märkt av här i Stockholmsområdet att trafikklimatet är så hårt. Senast för en månad sen var jag vid en trafikolycka där vi fick släppa fokus på den skadade för att hindra två andra bilister som råkat i slagsmål. 

Den nya brandbilen är ett pilotprojekt där tre företag betalar hela kostnaden för Södertörns brandkår i sex månader. Men efter det är det inte klart var pengarna ska komma ifrån. 

– Det blir en ökad kostnad absolut. Men förhoppningsvis kan vi motivera det för våra politiker och brandchefer. Det handlar ju om säkerheten för våra brandmän, om man ser det så så borde vi ha råd, säger Tommy Carnebo, brandman på Botkyrka brandstation.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".