Elektronikskrot
Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Stockholmarna sopiga på att återvinna elskrot

Elkretsen: "Storstäder har en lägre insamlad volym"
1:33 min

Stockholm hamnar på jumboplats i listan över hur mycket elskrot invånarna lämnar in till återvinning förra året, hälften av vad folk på Gotland lämnar in.

Det är siffror från El-kretsen, som är producenternas nationella insamlingssystem för elektronik-produkter, som visar att det är stora skillnader mellan olika län.

Invånarna i Stockholms län lämnade förra året in i snitt 10,6 kg elektronikskrot per person till återvinning, medan gotlänningarna lämnade in nästan dubbelt så mycket, 20,5 kg.

Så här säger Martin Seeger, vd på El-kretsen, om vad skillnaderna mellan olika län kan bero på:

– Till exempel ser vi att storstäder ofta har en lägre insamlad volym vilket kan kopplas till att det är fler som bor i mindre bostäder och därför har mindre produkter hemma.

– Samtidigt ser vi, om man tar Gotlandsexemplet, att län som har mycket fritidsboenden ofta har en högre insamling, och det kan väl helt enkelt vara så att många produkter får sitt sista liv i sommarstugan, säger Martin Seeger.

Och de senaste åren har svenskarna lämnat in allt fler elektronikprodukter till återvinning varje år, men trots det har den sammanlagda vikten på det som samlats in minskat, eftersom varje produkt inte väger lika mycket.

– Det är en trend vi kan konstatera, att det vi samlar in idag är lättare produkter som innehåller mindre metaller och mer plast, säger Martin Seeger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".