Antagningsintervjuer till IT-utbildningen vid KTH.
1 av 2
Antagningsintervjuer till IT-utbildningen vid KTH. Foto: Mattias Wiggberg
Mattias Wiggberg, projektledare vid KTH.
2 av 2
Mattias Wiggberg, projektledare vid KTH. Foto: Maja Lagercrantz/Sveriges Radio

Nyanlända snabbutbildas i IT på KTH

"Alla företag behöver en app"
2:16 min

År 2020 kommer det att fattas 46 000 IT-specialister i Sverige. Nu startar Kungliga tekniska högskolan, KTH, en snabbutbildning i programmering för nyanlända.

Av 300 sökande kommer knappt 30 tas in på utbildningen som startar i januari. En av de sökande är Angela Aslan från Libanon som är utbildad ekonom men som vill sadla om och börja utveckla appar till mobiltelefoner. 

– Jag hoppas bli mobilappsutvecklare eftersom det är där efterfrågan finns nu. Alla företag och tjänster behöver en app, säger Angela Aslan.

Kursen vänder sig till nyanlända akademiker som har svårt att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. För att bli antagen måste man klara tester i logik och engelska, men varken datorvana eller kunskaper i svenska är nödvändiga.

I Sverige kommer det fattas 46 000 IT-specialister om tre år, enligt siffror från EU-kommissionen. Tanken med pilotutbildningen vid KTH, Kungliga tekniska högskolan, är att bidra till att fler, särskilt nyanlända, blir en del av den arbetskraft som kommer att behövas när allt fler områden digitaliseras.

Det är en uppdragsutbildning som finansieras av en Wallenbergstiftelse och utförs i samarbete med ett rekryteringsföretag. Mattias Wiggberg som är projektledaren vid KTH berättar att de samtidigt som de ger utbildningen kommer att forska om resultatet.

– Dels tittar vi på programmet som helhet. Är det möjligt att snabbutbilda människor under 500 timmar, där vi har skurit bort massa saker från våra vanliga utbildningar och fokuserar på vissa saker? Är det möjligt att göra en sådan utbildning effektivt och få bra kvalitet? Är det möjligt att ha deltagare som har en akademisk bakgrund men inte inom det här området och snabbt ställa om dem mot ett mjukvaruområde? Vi tror att det kan fungera och vi är beredda att testa detta, men vi inser också att vi behöver utvärdera och se hur det egentligen gick när vi är klara, säger han. 

En annan av de som sökte till utbildningen är ekonomen Stuti Singh från Indien som hoppas bli antagen.

– Jag hoppas att det kommer att bli ett livsavgörande program. Alla i min familj är ingenjörer, nu vill jag också bli det, säger Stuti Singh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".