Pia och Anna Cramling Foto: Ulf Bungerfeldt/Sveriges Radio
Pia och Anna Cramling Foto: Ulf Bungerfeldt/Sveriges Radio Foto: Ulf Bungerfeldt/Sveriges Radio

Få kvinnor i schack-världen

"Alltför många unga tjejer väljer att lägga av"
1:32 min

Idag startar Rilton Cup, schackturneringen i Stockholm som lockar spelare från hela världen. Men ingen kvinna har hittills vunnit tävlingen.

Enligt Pia Cramling, en landets bästa kvinnliga schackspelare, är den främsta förklaringen att Sverige har oerhört få kvinnor i sportens  yppersta elitskikt.

– Det är Schackförbundets ansvar att det ser ut så. Den största utmaningen för förbundet är att få de många intresserade tjejer som finns inom sporten att stanna kvar. Idag är det så att de flesta istället hoppar av när de är i 14-15 årsåldern, säger Pia Cramling till P4 Stockholm.

Idag möts de största mästarna för att göra upp i Rilton Cup, schackturneringen i Stockholm som lockar spelare från hela världen.

Pia Cramling har spelat schack i snart 40 år och är en av de bästa kvinnliga spelarna i Sverige. Hon blev Europamästare 2003 och 2010 och nådde semifinal i schack-VM både 2008 och 2015. Men hon är dessvärre väldigt ensam på toppen- trots att schack-intresset bland unga tjejer på grundskolans mellanstadium till exempel är minst lika stort som bland jämnåriga killar, säger Pia Cramling.

– Men sen händer nåt med spelarna - det bekräftar Pias dotter Anna, som är en av mycket få unga kvinnliga schackspelare på elitnivå. Hon säger att hon gör sitt bästa att följa i sin mammas fotspår - och nu ska då båda tävla tillsammans i Rilton Cup.

– Att det fortfarande är så få tjejer på elitnivå i schack, kan bero på att många när de är unga istället väljer att satsa på skolan, säger Anna Cramling.

– Det är synd, för det innebär att det inte är så skoj att kanske vara ensam tjej att spela bland en massa killar, och då blir det ju heller inte så lockande som tjej att satsa på schack, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".