Martina Åstrom tycker det blivit fler fyverkerier i Brunnsäng.
Martina Åstrom tycker det blivit fler fyverkerier i Brunnsäng. Foto: Ann Törnkvist/Sveriges Radio

Hyss med smällare tar fyr igen

"De började tidigare i år"
1:19 min

I Södertälje kämpar boende och polisen mot bussprängningar som ökat i takt i år. Artonåriga Martina Åström hör också fyrverkerier och smällare allt närmare hemmet i Brunnsäng.

– Jag tycker det värre i år, de har hållit på längre och börjat tidigare, så för ungefär två veckor sen började dom skjuta med smällare och fyrverkerier, säger Martina Åström som bor i Brunnsäng.

Förr var det mest i Brunnsängs centrum som boende fick stå ut med smällarna, men i år märker hon att hyssen kryper sig allt närmare villaområdet där hon bor.

– De har gått till nya ytor där de inte varit tidigare vilket gör mig och säkert många andra oroliga. Man är väl orolig att man ska få smällare eller fyrverkerier på sig, eller skada ens bil eller hus för det har ju hänt i områdena runt omkring oss, säger Martina Åström.

Flera stora butiker i Södertälje säljer inte längre fyrverkerier, medan två mindre affärer nyligen anmält till polisen att de blivit bestulna på smällare.

Under mellandagarna har polisen beslagtagit stora mängder fyrverkerier  och smällare, och säger själva att problemet är större i år.

På en av butikerna som plockat bort fyrverkerier från sortimentet säger säljaren Sussie Kämpe att många kunder är oroliga inför nyårshelgen.

– Det är ju mycket bussprängningar, det är en olycksrisk också. De här bussmällarna som de kastar dels efter människor och efter djur, det var inte länge sedan en hund sprang bort och var borta i flera dygn.

Hon ska själv fira nyår hemma.

– Nyårsafton då stänger jag in mig med mina tre katter, så sitter vi där tills det har lugnat ner sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".