Affärerna i Husby Centrum kommer att vara stängda på fredag mellan klockan 13:00 och 18:00.
1 av 3
Affärerna i Husby Centrum kommer att vara stängda på fredag mellan klockan 13:00 och 18:00. Foto: Alva Snis Sigtryggsson/SR
Anne Kuylenstierna Arnström
2 av 3
Anne Kuylenstierna Arnström, vid Svenska Bostäder efterlyser fler poliser i Husby Centrum. Foto: Alva Snis Sigtryggson/SR
Salam Kurda är en av de butiksinnehavare som drabbats av stölder och vandalism. Nu håller han sin butik stängd under protestmötet på fredag.
3 av 3
Salam Kurda är en av de butiksinnehavare som drabbats av stölder och vandalism. Nu håller han sin butik stängd under protestmötet på fredag. Foto: Alva Snis Sigtryggson/SR

Butiker i Husby Centrum håller stängt på fredag

"Näringslivet måste kunna fungera"
3:39 min

Ett 25-tal företagare från Husbys lokala företagarförening har tröttnat på att deras butiker ständigt utsätts för stölder. Nu stänger de sina butiker på fredag.

Sedan ett flertal butiker i Husby Centrum blivit utsatta för stölder i har företagarna tröttnat.

Under ett möte idag diskuterades den senaste tidens stölder och företaganrna riktade kritik mot Stockholms stad och Polisen. Företagarna menar att de inte gör tillräckligt för att stoppa inbrotten och stölderna.

– Centrumet fungerar inte, säger Salam Kurda, en av butiksinnehavarna i Husby. Det är vandalism och rån varje dag, men när vi pratar med Polisen säger de att de inte har resurser och att det inte är ett prioriterat område. Det får effekten att vi inte orkar bedriva någon handel.

Mötet idag ledde fram till ett beslut om att butikerna kommer att hållas stängda på fredag mellan klockan 13:00 och 18:00 då ett protestmöte ska hållas.

– Området måste säkerställas så att butikerna kan få arbeta i fred. Kriminaliteten måste minska så att det blir lugnt igen., säger Salam Kurda.

Också Bostadsbolaget Svenska Bostäder, som äger Husby Centrum, ser allvarligt på situationen och ger Husby-företagarna medhåll.

– Det är brottslig verksamhet det handlar om, säger Anne Kuylenstierna Arnström, vid Svenska bostäder. Vi efterlyser framför allt större polisiär närvaro. Vi som bostadsbolag kan göra mycket, men vi kan inte göra det som polisen ska göra.

Nicklas Andersson, är lokal polisområdeschef i Järva och han medger att man inte varit tillräckligt mycket i Husby. Anledningen har varit de många grova brotten i Rinkeby som slukat personal. 

– Men det är inte säkert att vår närvaro i alla delar löser alla problem. Vi måste jobba långsiktigt med många frågor och göra det tillsammans med andra, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".