brand i Gröndalsskolan i Stockholm kan ha orsakats av nyårsraket. Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix.
I Södertälje har ungdomar avfyrat smällare och raketer under veckan. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Södertäljepolisen: Stort problem med smällare

"Värre än förra året"
1:36 min

I Södertälje har polisen stora problem med ungdomar som smäller smällare och skjuter raketer på allmänna platser.

– Förra året var en nedåtgående trend. Men den trenden har brutits i år och det är värre än förra året, säger Anki Gunnarsson på Södertäljepolisen.

– Det är ett stort problem med smällare i hela Södertälje. Man vågar inte gå ut och man är också rädd för att någon ska börja skjuta mot en. För de har ju inte alltid kontroll på grejerna när de är ute och smäller, säger Anki Gunnarsson.

Sedan 2002 är det förbjudet med smällare och man måste vara 18 år för att köpa och använda fyrverkerier. Det krävs dessutom tillstånd med undantag för nyårsafton. Under tisdagen kunde Södertäljepolisen beslagta närmare 200 olagliga smällare.

– Det var i samband med att vi kontrollerade några ungdomar i Saltskog, som man gjorde ett beslag på en hel del olika sorters smällare.

– Sedan hittade vi även smällare i ett beslag i Salem igår. Så det finns ju väldigt mycket smällare i omlopp. Och de ungdomarna är ju mellan 15-20 år.

Hur jobbar ni inom polisen för att motverka det här?

– Vi jobbar aktivt ute både civilt och i uniform. Sedan vore det bra om man kunde ha lite social kontroll. Men vad jag förstår så vågar man inte säga till de här ungdomarna som smäller, säger Anki Gunnarsson.

Hur tror ni att det kommer utvecklas dagarna fram till nyår och efter?

– Ja, om det ändå bara var kring nyår. Men det här problemet tycker jag är alldeles för utbrett. Det är väl nu det eskalerar fram till på lördag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".