Musse Hosseini, ordförande för Sveriges ensamkommandes förening Stockholm.
Musse Hosseini, ordförande för Sveriges ensamkommandes förening Stockholm. Foto: Otto Marand/SR

Handläggningstiderna orsakar stor oro

"Många har självmordstankar"
4:17 min

De långa handläggningstiderna på migrationsverket innebär stora påfrestningar som oro och ångest för den som söker asyl. Det menar Musse Hosseini, ordförande för Sveriges Ensamkommandes Förening Stockholm.

Musse Hosseini kom ensam till Sverige från Afghanistan när han var 15 år. I arbetet med Sveriges Ensamkommandes Förening möter han många ensamkommande barn. 

– De beskriver ofta en känsla av att de hänger mellan två olika världar, säger han. De har flytt undan döden och genomgått en hemsk resa. När de kommer hit blir väntan på beskedet som ibland kan ta flera år. Under tiden får de en rad olika besked om vad som gäller och set skapar en stor oro som ofta leder till självmordstankar. 

Musse Hosseini efterlyser större tydlighet från Migrationsverkets sida.

– Barnen som kommer är i behov av en karta som innehåller en rättvisare och snabbare bedömning från Migrationsverket, samhällets ansvar och svenska befolkningens ansvar, säger Musse Hosseini.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".