Björn Wellhagen och Ann-Margrethe Livh (V)
1 av 3
Björn Wellhagen och Ann-Margrethe Livh (V) Foto: Rosie Alm/Sveriges Byggindustrier & SR
Björn Wellhagen
2 av 3
Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier. Foto: Rosie Alm/Sveriges Byggindustrier
Ann-Margarethe Livh (V). Foto: Helen Ling /Svergies Radio.
3 av 3
Ann-Margarethe Livh (V). Foto: Helen Ling /Svergies Radio.

Fortsatt hårt tryck på bostadskön 2017

"Det måste bli sämre innan det kan bli bättre"
1:46 min

Bostadskön är rekordlång och priserna på bostadsrätter ökar stadigt. Och bostadsbristen minskar troligen inte under 2017, menar Björn Wellhagen på Sveriges byggindustrier.

Trycket efter bostäder ökade under förra året. Björn Wellhagen på Sveriges byggindustrier tror inte att bostadsbristen kommer att minska i år.

– Jag tror att eftersom priserna och räntorna sannolikt kommer att ligga relativt stilla, så kommer nog situationen att se ut ungefär som den gör i dag, säger Björn Wellhagen.

Det är inte så uppmuntrande för de som står i bostadskön.
– Nej, det är det verkligen inte och jag tror tyvärr att det måste bli sämre innan det kan bli bättre.

Björn Wellhagen på Sveriges Byggindustrier tror inte att bostadsbristen kommer att minska i Stockholm under 2017.

– Stockholm är kanske den del av landet som råkar värst ut. Men jag tror att man kommer att få se att den här krisen på bostadsfronten kommer att eskalera i takt med att många av de flyktingar som nu finns i Sverige kommer att få uppehållstillstånd och sedan ska in på den ordinarie bostadsmarknaden, säger han.

Ann-Margrethe Livh (V) är bostadsborgarråd och därmed den högsta ansvariga för bostadspolitiken i Stockholms Stad. Hon ser inte heller någon snabb lösning men säger att kommunerna måste fortsätta att öka byggandet.

– Det finns ingen lösning ur den här krisen utom att bygga. Och då måste vi hela tiden också se till att vi ska bygga för de som inte har tjocka plånböcker, säger hon.

Samtidigt som det byggs mer än på många år så ökar befolkningen snabbt både i staden och i Stockholms län. Hur tror du att det kommer att se ut på bostadsmarknaden om ett år?

– Jag tror att om ett år kommer vi fortfarande att ha en svår situation. Det ska vi inte förneka.

– Däremot så ser jag en ljusning på kanske två, tre, fyra års sikt. För jag ser att kön med de som akut söker bostad, börjar att minska, säger Ann-Margrethe Livh. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".