Järnvägsspår vid station.
Foto: Andreas Hedfors

2017 blir ett intensivt år för Trafikverket

Trafikverket: De planerade avbrott är nödvändiga
1:26 min

Trafikverket har planerat flera arbeten med tågspåren under 2017. Som följd blir det avbrott i trafiken under vissa perioder.

Pendlaren Alex Fridunger ser både för och nackdelar med de planerade avbrotten.

– Det klart det stör på olika sätt, speciellt om man har tider att passa. Men för min del som tycker att det här med tågtrafiken är väldigt viktig och gärna ser en utbyggnad och en förbättring av den så är jag beredd att ta vissa förseningar ibland om det de sker till förmån för en utökad och förbättrad tågtrafik, säger Alex Fridunger. 

Lina Widegren som också pendlar håller med, men det hänger på att ersättningarna fungerar. Hon har själv vid ett tillfälle inte fått plats på bussen som skulle ersätta tåget.

– Det var inte så kul för det var kallt och minus grader. Det ska ju ändå fungera för det är ju inte gratis att åka utan ganska dyrt, säger Lina Widegren.

Under 2017 planeras flera stora arbeten av Trafikverket. I Stockholm blir det mest händelserikt i sommar. Förutom att trafiken stängs av mellan Barkarby och Sundbyberg från den 6 juli och ungefär fem veckor framåt så orsakar invigningen av Citybanan 10 juli avbrott i trafiken.

– Där blir det stängt mellan Älvsjö och Stockholms central under påskhelgen och två långhelger förutom den, säger Thomas Pihl, kommunikatör på trafikverket.

På Trafikverket hoppas de att resenärer har förståelse för avbrotten då det enligt dem är nödvändiga.

– Vi måste underhålla järnvägen och vi måste öka kapaciteten så att vi i framtiden har en robustare järnväg där vi kan köra mer trafik med bättre punktlighet, säger Thomas Pihl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".