Vattnet blänker längs strandpromenaden mellan Alvik och Nockeby vid Mälaren.
Det mesta av Stockholms vatten kommer ifrån Mälaren Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Ökad kontroll av grundvattnet

Intensifierad kontroll av föroreningar
1:23 min

Övervakningen av grundvattnet kommer att öka - ökat hot från kemikalier och bekämpningsmedel gör att dricksvattnet behöver kontrolleras.

För att tidigt spåra läckage av miljögifter intensifieras kontrollen av föroreningar.

– Det blir ju ett större problem när nånting hamnar i grundvattnet, säger Nils Ohlanders, statsgeolog vid myndigheten SGU - Sveriges geologiska undersökning.

Vad är det ni letar efter?

– Ofta är det så enkla saker som salt från vägar eller bekämpningsmedel från jordbruket.

Bekämpningsmedel, det låter inte så trevligt?

– Nej precis. En del är från äldre substanser som idag inte är tillåtna och del är från saker som fortfarande används, säger Nils Ohlanders.

I Stockholms län kommer majoriteten av dricksvattnet från Mälaren, men det finns även flera grundvattentäkter och Havs- och vattenmyndigheten menar att det är angeläget att skyddet stärks.

– Det är viktigt att uppmärksamma vilka platser som är särskilt riskutsatta och värdefulla för dricksvattenförsörjningen så man inte skapar nya problem, säger utredare Susanna Hogdin.

– Och på senare år har vi ju hittat kemikalier från brandövningsplatser, fortsätter hon.

Läckage av bekämpningsmedel och kemikalier gör att kontrollen av grund- och dricksvatten nödvändig - men det finns också nya hot som idag inte är tillräckligt kartlagda.

– Det skulle kunna vara så att den veterinära användningen av läkemedel till exempel inte hamnar i våra avlopp och reningsverk utan hamnar någon annanstans, där de så småningom läcker ned i grundvattnet, säger Nils Ohlander, statsgeolog vid myndigheten SGU - Sveriges geologiska undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".