brinnande hus i Husby
1 av 4
Foto: TT
brinnande hus i Husby
2 av 4
Foto: TT
brinnande hus i Husby
3 av 4
Det brinner kraftigt i ett femvåningshus i Husby i nordvästra Stockholm. En person med rökskador har förts till sjukhus. Personal från fem stationer arbetar för fullt med att släcka branden som spridit sig upp till översta våningen från en balkong på fjärde våningen. Foto: TT
brinnande hus i Husby
4 av 4
Foto: TT

Storbrand i flerfamiljshus i Husby - minst en till sjukhus

Polisinsatschef Patrik Harnesk: Svårt att veta hur många som berörs
0:20 min

Den kraftiga branden i ett flerfamiljshus på Oslogatan i Husby är nu under kontroll. Branden startade på en balkong på fjärde våningen och har spritt sig uppåt.

Enligt Storstockholms brandförsvar var det en fullt utvecklad brand på femte våningen. Den startade vid halvåtta-tiden på fredagskvällen på en balkong på fjärde våningen och spred sig uppåt, och fick fäste i två huskroppar.

Enligt SOS Alarm ska det vara sex personer som fått lättare rökskador - ytterligare en person har förts med ambulans till sjukhus med rökskador. Stockholmspolisen meddelar även att en person har fått föras till sjukhus på grund av chock. 

Strax innan klockan tre i natt kom beskedet att branden nu är under kontroll. 

– Vi är kvar där på plats. Vi håller på och släcker av det sista och nu börjar arbetet med att se till att de som bor där har någonstans att ta vägen, säger Hans Eriksson vid Storstockholms brandförsvar till TT.  

Också polisen finns på plats i Husby och har inlett en förundersökning om mordbrand men man kommer inte kunna undersöka platsen förrän branden slocknat.

– Vi håller avspärrningarna där och vad jag förstår så har de två översta våningarna brunnit helt och hållet. Det rasar ner saker så vi måste hålla en större avspärrning där. Så vi kommer att stå kvar under lördagen, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl vid Polisen Stockholms län, till TT.

88 personer är skrivna på adressen men alla har inte drabbats direkt. Tidigare under kvällen hade 26 personer kommit till uppsamlingsplatsen på Husbyskolan i närheten.

– Stockholms stad är där med socialjour och möter upp och ser om det är några som behöver akut boende, säger Sylvia Oldin.

Polisen arbetade under natten även med att tala med vittnen.

– Det är ingen som har sett exakt hur det har börjat. Det är ett stort hus så det kommer att ta sin tid, säger Oldin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".