Socialjouren
Den som inte har något försäkringsbolag kan vända sig till socialjouren för att få hjälp med boende. Foto: Bertil Ericson/TT

Svårt bostadsläge efter Husbybranden

"Man ska vända sig till sitt försäkringsbolag"
0:40 min

Efter branden som rasade i Husby i västra Stockholm på fredagskvällen är det nu många personer som står utan bostad.

En del får hjälp av socialjouren medan andra bor hos familj eller vänner. Alexis Ibanes har sovit hos sin son.

– De sa att jag skulle evakueras på något sätt men jag lyckades inte att ta reda på vart jag skulle vända mig, säger han.

Under natten var det ett 30-tal personer som bodde i Husbygårdsskolan men de har nu fått andra boendelösningar som sträcker sig över nyårshelgen.

– De är utplacerade på ordentliga boenden nu så vi har inga som sover i en sovsal eller någonting sånt, säger Jan de Man Lapidoth, tillförordnad stadsdelsdirektör för Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Hur man ska hantera situationen på lång sikt är dock inte klargjort i nuläget men man arbetar för att hitta en lösning tillsammans med Svenska bostäder som äger den eldhärjade fastigheten.

– I huvudsak är det så att de som inte har fått hjälp ska vända sig till sitt försäkringsbolag och den som inte har något försäkringsbolag ska vända sig till stadens socialjour, säger Jan de Man Lapidoth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".