Person väger sig.
Person väger sig. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Stora brister i stöd till fetmaopererade barn

2:13 min

Det är stora brister i stödet till barn som opererats för allvarlig fetma. Det visar en studie som presenteras i dag av Karolinska Institutet och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Det har länge ansetts kontroversiellt att operera barn med fetma.

Men för drygt fem år sedan bestämde Karolinska Institutet (KI) och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg sig för att se om tonåringar med allvarlig fetma ändå skulle vara hjälpta av kirurgi.

På KI och Sahlgrenska universitetssjukhuset opererades 81 tonåringar mellan 13 och 18 år med så kallad gastric bypass-kirurgi, där bland annat magsäcken minskas. 

Nu fem år senare presenteras resultatet.

Av de som opererats har flertalet gått ner 30 kilo eller mer och behållit vikten. Men det visar sig också att det finns stora brister i eftervården och i stödet till ungdomarna.

Emelie Mannerhof var 16 år när hon opererades. Hon hade en mycket tuff tid efter operationen.

– Nästan hela första året kände jag att min hjärna inte hängde med riktigt.

Jag kräktes var och varannan dag, antingen för att jag åt för fort, åt för mycket eller inte tuggade maten ordentligt.

Att flera av de tonåringar som opererats inte mått bra efteråt är något forskarna måste se över. Det säger Claude Marcus, barnläkare på Karolinska universitetssjukhuset och professor vid Karolinska institutet.

– Det här är allvarligt och de här ungdomarna behöver få extra stöd. En av sakerna vi lärt oss är att det krävs mer uppföljning än vad vi trodde innan, säger han.

Emelie pendlade tiotals kilo upp och ner efter operationen. Till slut tog hon tag i situationen på egen hand och mår nu bra. Men hon hade behövt bättre stöd av vården från början, säger hon.

– I stället för att bara träffa läkare och dietister hade det varit bra att få sitta i grupp med andra i sin ålder som opererat sig. 

Claude Marcus menar att fetmakirurgin måste ses som en naturlig del av fetmabehandling inom vården.

– Fetmakirurgi behöver integreras i den vanliga fetmabehandlingen. Man måste få in det här så att man följer upp ungdomarna ordentligt efter operation, vid en bra fetmabehandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista