Ambulans
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Nytt ambulanssystem kan äventyra patienters vård

"Systemet stänger ner totalt"
2:03 min

Nu växer kritiken mot den nya teknik som ambulanserna i Stockholms län utrustas med. Risken är hög att patienter drabbas och inte får rätt vård i tid, säger Roger Rüden på Falck.

– Nummer ett kan man säga att det varit svårigheter med EKG-överföring när det gäller att sända till sjukhus, och även instabilitet i själva EKG-tagningen, att det helt plötsligt har slocknat och fått startas om många gånger, säger Roger Rüden, medicinskt ledningsansvarig läkare på Falck, en av tre vårdgivare inom ambulansvården i Stockholm.

Med det nya tekniksystemet Frapp ska information om patienten, som till exempel journaler och EKG, sändas i realtid mellan ambulans och sjukhus, men avvikelserapporterna har varit många – redan ett 80-tal bara hos Falck – och de fortsätter att strömma in, säger Roger Rüden.

Han räknar upp fem punkter där Frapp fallerat gång på gång. Förutom problem med EKG har SOS-alarm vid flera tillfällen fått felaktiga GPS-positioner från ambulanserna vilket kan göra att det tar längre tid för ambulansen att komma fram till patienten. Sjukvårdspersonal har ibland inte förstått patientjournalerna som inte ser ut som i det gamla systemet.

Överlag är det stora problem med att få enheterna i systemet att prata med varandra och många gånger har Frapp lagt av helt och inte gått att starta om.

– Den uppenbara svårigheten är att hela systemet stänger ner totalt, ungefär som att slå av en huvudströmbrytare, och då är det ju mycket stor svårighet att få den ambulansen att fungera så att säga eftersom den inte har varken då positioneringssystem eller journalsystem, säger Roger Rüden.

Från Stockholms läns landstings sida driver man på att Frapp är det system som ska användas och fortsätter installera Frapp i bilarna samtidigt som man tar bort den gamla utrustningen. På Falck är man oroad att problemen med den nya tekniken drabbar patienterna.

Falck går nu igenom samtliga avvikelserapporter som gäller Frapp- oavsett vad genomgången visar är risken redan nu stor att diagnoser och behandlingar försenas.

– Risken är tydlig att det kan bli en försening till behandling i viktiga tillstånd, plus att informationen som är väsentligt för den fortsatta vården blir det svårigheter med i informationsöverföringen, säger Roger Rüden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".