LO-förslag kritiseras av svartjobbare

LOs förslag idag om att arbetsgivare som anlitar svart och illegal arbetskraft ska tvingas betala skadestånd till dom illegala arbetarna - kritiseras av svartjobbarna själva.

LO har idag kommit med förslaget att arbetsgivare som anlitar svart och illegal arbetskraft ska tvingas betala skadestånd till dom illegala arbetare.

Men ett sådant system kan utnyttjas eftersom svartjobbarna kan pressa pengar av arbetsgivarna, säger Abraham som vistas illegalt i Sverige och själv jobbar svart.

Det som LO vill är att avskaffa straffet i utlänningslagen för den som arbetar illegalt i Sverige och istället tvinga arbetsgivare som använder illegal arbetskraft att betala skadestånd till den anställde.

Eftersom svartjobbaren riskerar utvisning så kan skadeståndet ge personen möjlighet att starta ett nytt liv i sitt hemland.

Men Abraham tror att vissa svartjobbare kan skaffa falska papper som visar att de har uppehållstillstånd, och när de har väl fått jobb kan de vända sig mot arbetsgivarna och därmed kunna kräva skadestånd.

Leticia från Södermalm använder illegal arbetskraft. Hon säger till Radio Stockholm att hon som arbetsgivare vill hjälpa till. Hon tycker synd om dessa personer eftersom de kommer att få det svårt att klara sig här och svårt att försörja sin familj i hemlandet.