Strejk hotar T-banan

Kaos hotar Stockholms kollektivtrafik till pingst. Hela tunnelbanan, Roslagsbana och delar av SJ:s fjärrtågstrafik i Mälardalen berörs av det strejkvarsel som Seko lagt idag. Om strejken blir av kommer den att genomföras i flera steg.
Det är fackförbundet Seko som varslar om strejk efter att förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Almega har strandat. I första omgången, klockan 16.00 fredagen den 17 maj, tas alla SEKO-anslutna tågförare och vagnarbetare på tunnelbanans röda linje ut i strejk. Röda linjen kommer då i princip att stå stilla. Även personal på SJ-tågen i Mälardalen tas ut i strejk, vilket kommer påverka fjärrtågstrafiken. Samtidigt startar en blockad mot övertid, nyanställningar och inhyrning av personal. Efter pingsthelgen, med start tidigt på morgonen den 21 maj, utökas strejken till att gälla alla SEKO-medlemmar vid Connex Tåg och Connex tunnelbanan, vilket betyder att både Roslagsbanan och alla tunnelbanelinjerna kommer att stå stilla. Orsaken till konflikten är dom arbetstidsförändringar som Seko kräver. Bland annat ska alla ha rätt att vara lediga varannan helg och personalen ska inte ska behöva ha uppdelade skift där de får gå till sitt arbete flera gånger samma dag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".