Tolv närakuter ska avlasta sjukhusen

1:37 min

Tolv nya närakuter ska öppnas i Stockholms län de närmaste åren. Den borgerliga landstingsalliansen vill att alla närakuter ska ha öppet lika länge och kunna ge god akutvård till både barn och vuxna.

Det nya är att närakuterna ska avlasta de stora sjukhusen, men ligga i närheten för att kunna ta hand om lättare akutsjukvård.

Att det blir just tolv akuter förklarar sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) med att det finns sex akutsjukhus, och att de resterande sex närakuterna ska placeras så strategiskt lämpligt som möjligt.

– Vården ska vara likvärdig. Den ska vara öppen för både barn och vuxna, med labb, röntgen och ambulansintag och alla närakuter ska ha öppet mellan 08 och 22, säger Ljungberg Schött till P4 Stockholm.

Tanken är att närakuterna ska bli en bra avlastning till de stora sjukhusakuterna, där ju väntetiderna på sistone många gånger kunnat bli mardrömslikt långa. Först ut redan i år blir fyra nya närakuter i närheten av de fyra akutsjukhusen.

Oppositionsrådet Dag Larsson (S) är glad över att de borgerliga – efter tio år vid makten – gör verklighet av, som han säger, "en gammal socialdemokratisk idé med närakuter".

Larsson oroas över att närakuterna ska upphandlas och drivas som privata bolag.

– Som det är i dag kan det ju stå "närakut" på dörren lite varstans, men ingen vet vad det egentligen innebär.

– Det är jätteviktigt att säkerställa att vården blir likvärdig även framöver på alla närakuter som startas, säger Dag Larsson till P4 Stockholm.

Här hamnar närakuterna

2017: Karolinska Solna, Karolinska Huddinge, Södersjukhuset, Danderyds sjukhus

2018 och tidigt 2019: Södertälje sjukhus, S:t Görans sjukhus, Nacka, Järva, Löwenströmska sjukhuset eller Sollentuna

Längre fram: Ytterligare två närakuter ska inrättas senare men var är inte bestämt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.